Novoroční čočka s opečenou klobásou, sázeným vejcem a opečenou cibulkou
Novoroční čočka je tradiční český pokrm, který podáváme v první den nového roku. Proč tomu tak je? Nový rok je spojován s novým začátkem a máme od něj tedy i velká očekávání. Mnozí z nás si dávají spoustu předsevzetí, jak se stát lepšími. A samozřejmě nesmí v takto slavnostní den chybět i tradice, jako je právě novoroční čočka. Jedním z důvodů, proč se toto jídlo spojuje s Novým rokem, je jeho tvar, který připomíná minci. To symbolizuje bohatství a finanční úspěch v nadcházejícím roce. Další interpretace souvisí s čočkou jako plodinou, která se zaseje na podzim a sklízí na jaře. To značí kontinuitu a plodnost, což jsou vítané symboly pro začátek nového roku. Jestli to tak opravdu funguje, nemůžeme zaručit, ale za zkoušku nikdy nic nedáte. A s naším receptem budete mít jistotu, že si skvěle pochutnáte. Čočka, jakožto luštěnina, je totiž zvlášť bohatá na bílkoviny – má přirozeně nízký obsah tuku a kalorií, naopak vysoký obsah vlákniny, sacharidů a dalších základních živin.
Ingredience
Čočka
- 500 g čočky
- 200 g žluté cibule
- 200 ml oleje
- 50 ml octa
- 4 klobásy
- 4 vejce
- 100 g mouky
- sůl, pepř, bobkový list, cukr
Postup
- 1. 100 g cibule orestujeme na 100 ml oleje do zlatova, přidáme čočku, bobkový list, ocet, sůl, zalijeme vodou a vaříme do měkka.
- 2. Hotovou čočku dle potřeby zahustíme jíškou a dochutíme solí, cukrem a octem.
- 3. Zbytek cibule nakrájíme na tenká kolečka, obalíme v hladké mouce, usmažíme na zbytku oleje do zlatova a necháme okapat.
- 4. Klobásu nařízneme a opečeme do zlatova. Vyklepnutá vejce usmažíme na pánvi.