Voňavé perníčky jako od babičky

Přestože je receptura originálních perníků paní Andrle z Perníčkův sen přísně tajná, svěřila nám jeden ze svých receptů, který si můžete upéct i vy sami doma. Základem, stejně jako u perníčkového dortu, jsou kvalitní suroviny. Takže vybírejte podle značek kvality, jako je Klasa, BIO nebo Regionální potravina.

„Každý kousek perníku představuje malou porci radosti,“ popisuje paní Andrle a prozrazuje, že tato lahodná sladkost má bohatou a dlouhou historii. Základem perníčků je med, který naši dávní předkové přidávali do placek, vyrobených z mouky a vody. Perníčky se u nás začaly péct ve 14. století, kdy byly kvůli svým luxusním surovinám velmi vzácné, a tudíž oblíbené spíše u vyšších vrstev. Receptury se v průběhu staletí měnily a vyvíjely. Ovšem podle paní Andrle má správný perník obsahovat 10 druhů koření – hřebíček, fenykl, anýz, koriandr, muškátový oříšek i květ, skořice, pomerančová kůra, nové koření, badyán. Perníčky jsou nyní oblíbené nejen pro svou chuť, ale i vůni, která provoní celou domácnost. 

Ingredience

Těsto

  • 400 g hladké mouky s označením Klasa
  • 140 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 2 lžíce rozpuštěného medu
  • 3 vejce
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody

Poleva

  • 140 g moučkového cukru
  • 1 bílek
Obtížnost:
Čas přípravy: 45 min.
Porcí: 45

Postup

  • 1. Postup na perníčky: Všechny sypké ingredience a přesátou mouku smíchejte. Přidejte máslo, med, vejce a vypracujte těsto, které nechte alespoň 24 hodin uležet.
  • 2. Připravte vál a vypracujte tenký plát vysoký cca 3 milimetry.
  • 3. Vykrajujte různé tvary.
  • 4. Pečte na pečicím papíru na 180 °C po dobu přibližně 7–10 minut. Pozor! Každá trouba peče jinak.
  • 5. Jakmile perníčky vyndáte z trouby, potřete je celým rozšlehaným vajíčkem, aby se krásně leskly.
  • 6. Zdobení: Moučkový cukr dvakrát přesejte přes jemné sítko. Je to důležité, jinak by se nám ucpala zdobicí špička.
  • 7. Přidejte bílek a míchejte tak dlouho, až se cukr rozpustí a vznikne jemná bílá poleva.
  • 8. Naplňte zdobicí sáček a tenkou linkou zdobte perníčky.
Na vykrojené tvary můžeme dát i špejli a upéct je jako zápich do dortu nebo „perníčkové lízátko“. Pokud je poleva příliš tuhá, přidejte pár kapek vody. Pokud je naopak moc řídká, přidejte cukr.