Tušíte, jakou cestu urazily potraviny, než se dostaly na váš stůl?
Víte, jak dalekou cestu musí někdy potraviny urazit, než si na nich pochutnáte? Zvykli jsme si, že můžeme po celý rok konzumovat např. zeleninu a ovoce, které se u nás nepěstují nebo jsou u nás jen sezónní. Možnost volby je samozřejmě dobrá, ale je nutné dovážet suroviny nebo výrobky, kterých máme u nás dostatek? S náročnou logistikou souvisí nejen náklady na dopravu a skladování, ale také ekologická stopa, která se odvíjí od počtu najetých kilometrů.
Je jasné, že exotické ovoce je třeba dovézt. Ale co třeba taková jablka. Z nutričního hlediska se doporučuje preferovat ovoce ze stejného klimatického pásma, v našem případě mírného. Optimální volbou je místní produkce. Řada odborníků na výživu totiž zastává názor, že ideálními zdroji vitaminů, minerálních látek a stopových prvků pro náš organismus jsou právě ty z našeho klimatického pásma.