Kde se zrodily potraviny, které milujete? Jejich původ je zásadní
Sledujete na etiketách potravin, odkud pochází? Znát místo původu je totiž mnohem důležitější, než si myslíte. Krátká vzdálenost od dodavatele k zákazníkovi zaručuje kromě dobré kvality a chuti také menší dopad na životní prostředí a příznivější cenu. Neplatíte za drahý ochranný obal, který je nezbytný při dlouhém transportu.
Nákupem od místních zemědělců navíc podpoříte zaměstnanost v oblasti. Vzniká u nás řada lokálních rodinných farem, které se specializují na výrobu jogurtů, sýrů, pečiva, masných produktů nebo cukrovinek. Navazují tak povětšinou na umění svých předků, vyrábějí podle tradičních receptur a většinou tyto delikatesy nikde jinde neochutnáte. Upozornit na jejich výjimečnost mají za cíl také projekty zaměřené na jejich kvalitu, chuť a inovaci, jako např. Klasa, Regionální potravina nebo Chráněné označení. A protože jsou místní dodavatelé pravidelně kontrolováni, jsou jejich produkty opravdu kvalitní.