Klíč ke kvalitním potravinám? Lokálnost a čerstvost
Na čem si nejvíce pochutnáte? Obecně na potravinách, které se dostanou na váš stůl téměř hned po sklizni nebo z výroby. Krátký dodavatelský řetězec, tedy co nejrychlejší přesun od výrobce k prodejci, může zaručit svěží chuť i vůni. Navíc se díky menší uhlíkové stopě tolik nezatěžuje životní prostředí. S transportem produktů jsou totiž spojeny značné náklady na způsob dopravy i celkově náročnější logistiku.
Přestože by měly potraviny dodávané do obchodů splňovat určitá pravidla, ne vždy si na nich pochutnáme tak, jak očekáváme. To se týká především výrobků ze zahraničí. U dovážených potravin ze třetích zemí hrozí např. přítomnost nepovolených pesticidů či veterinárních léčiv v EU, těžkých kovů, případně dalších kontaminantů, nebo třeba zavlečení nepůvodních druhů hmyzu. U domácích potravin oceněných značkami Klasa a Regionální potravina si vždy můžete být jisti, i díky pravidelným kontrolám, jejich vysokým standardem a kvalitou. Ta je dána mimo jiné nároky na ochranu zemědělské půdy a na adekvátní péči o hospodářská zvířata. Zemědělci samozřejmě stále více používají alternativní přípravky šetrnější k přírodě a životnímu prostředí.