Hořčice – „tajná“ ingredience vaječné pomazánky
04. 05. 2017
K vaječné pomazánce neodmyslitelně patří i hořčice. Asi se všichni shodneme na tom, že bez ní by tato pomazánka neměla takový šmrnc. Pojďme si tedy říct pár slov o hořčici.
Základní dělení hořčic je na plnotučné, kremžské a speciální. Odlišují se od sebe dle typu technologie nebo dochucující složky. Základními surovinami pro výrobu je voda, semínko hořčice, ocet, cukr a dochucovadla. Semínka hořčic se dělí podle barvy na bílá, hnědá a černá. Neliší se od sebe jen barvou, ale i procentem oleje a zastoupením glukosinolátů, které jsou odpovědné za palčivost hořčice. Každý druh je vhodný pro jiný typ hořčice a pro jiné technologické zpracování.
Konzistence hořčic by měla být kašovitá s drcenými či celými semínky hořčice. Barva žlutohnědá či šedohnědá, a to u nepřibarvených hořčic.
Jaký zdravotní benefit nám hořčice přináší? Její konzumace způsobuje prokrvení zažívacího traktu, čímž se urychluje trávení a látková výměna.
Podívejte se na naše video, kde se dozvíte více o vaječné pomazánce a vejcích.