Jak rozpoznat chutnou a čerstvou rybu v obchodě?
20. 07. 2020
Kdo by nechtěl rozumět rybám. Tedy v tom smyslu, že vždycky poznáte, která je opravdu čerstvá. Jestliže se rozhodnete zakoupit si rybí maso, očekáváte, že si na něm pochutnáte. Co byste tedy měli sledovat, abyste si skutečně pošmákli?
Mezi základní znaky čerstvosti ryb patří barva žaber. Ta musí být tmavě červená bez slizu či pěny. Kůže čerstvé ryby je výrazně lesklá díky přirozenému slizu a na těle ryby napjatá. Oči nejsou zakalené, jsou vypouklé a mají ohraničené zornice. Dotek prstu nezanechává důlek ve svalovině, prohlubeň se ihned vyrovná. Při výběru určitě napomohou loga značek kvality Klasa nebo Regionální potravina. Pokud chcete mít jistotu, zajeďte si na sádky, kterých máme v České republice mnoho. Seznam, kde lze zakoupit čerstvou rybu, najdete zde: https://rybanatalir.cz/najdi-sveho-rybare.