Jak se vyrábí nejoblíbenější sýr?

Jak se vyrábí nejoblíbenější sýr?

08. 02. 2017

Všichni víme, že základní surovinou pro výrobu eidamu je kravské mléko. Od jeho kvality – chutě, vůně, složení se odvíjí vlastnosti a jakost sýru. Co všechno ale předchází okamžiku, než si koupíte v obchodě váš oblíbený eidam, ať už balený, nebo pultový?

Při výrobě eidamu je kromě odpovídajícího složení mléka vysoké kvality také důležitý přídavek čistých mlékařských kultur. Začíná se pasterací, kdy se mléko zahřívá na teplotu 72–74 °C po dobu 20–30 sekund. Účelem pasterace je usmrcení škodlivých mikroorganismů. Následuje standardizace mléka, při které se upravuje obsah tuku v mléce. Dále probíhá sýření a následné zpracování sýřeniny na výrobníku. Odděluje se syrovátka a napouští se sýrové zrno do forem, kde se pak lisuje. Poté dochází k solení, díky němuž se eidam konzervuje. Sýry získávají slanou chuť a zpevňuje se jejich tvar.

„Solení probíhá nejčastěji v lázni, která umožňuje rovnoměrné prosolení a tedy i nízkou spotřebu soli. Pak se eidam zabalí a probíhá zrání ve zracích sklepech minimálně 6 týdnů. Je nutné v nich udržovat optimální teplotu a relativní vlhkost. Během zrání získává sýr svou charakteristickou vůni, chuť, vzhled a konzistenci,“ vysvětluje Josef Pánek, ředitel závodu Madeta Řípec.

Chcete se dozvědět více o eidamu? Podívejte se na naše edukativní video. Ukazatelem kvalitních sýrů i dalších výrobků jsou loga značek kvality KLASA, Regionální potravina, BIO Produkt ekologického zemědělství, Evropské logo pro ekologickou produkci a Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP).