Kde se zrodily potraviny, které milujete? Jejich původ je zásadní
08. 04. 2021
Sledujete na etiketách potravin, odkud pocházejí? Gratulujeme. Znát místo původu je totiž důležité hned z několika důvodů. Co všechno svou volbou vůbec můžeme ovlivnit? Proč se vyplatí znát původ výrobku? A kde se u nás nejvíce daří pěstovat to nejlepší ovoce a zelenina?
Možná si vzpomenete na hodiny zeměpisu, kde jste se učili, který kraj je bohatý na určité, konkrétní potraviny. Jak je to tedy s pěstováním ovoce a zeleniny nebo chovem skotu v našich regionech? Obecně ovoci u nás prospívá klima a půda jižních Čech, zelenině Polabí, obilí Haná, chovu skotu spíše podhorské, horské oblasti. Chmelnicemi se zase pyšní Žatecko a Roudnicko-Ústecko a vinicemi oplývá jižní Morava a Mělnicko.
Co se stane, pokud si v obchodě vybereme lokální potraviny?
Kromě toho, že si na nich pochutnáme, protože jsou kvalitní, podpoříme nákupem od místních zemědělců také zaměstnanost v našem kraji. Navíc krátká vzdálenost od dodavatele k zákazníkovi zaručuje menší dopad na životní prostředí. A také příznivější cenu, protože se neplatí za drahý ochranný obal nezbytný při dlouhém transportu.
Zajímat se o původ se zkrátka vyplatí ve všech ohledech. Potvrzují to také výsledky průzkumu STEM/MARK z roku 2020. Podle něj si stále více Čechů, konkrétně 70 %, myslí, že jsou potraviny českého původu většinou kvalitnější než ty zahraniční. Spokojených s jejich kvalitou je dokonce 88 % respondentů.