Kvalita, která nám chutná

Kvalita, která nám chutná

12. 05. 2024

Základem každé jednohubky jsou vždy kvalitní suroviny. Správná kombinace chutí vytvoří opravdový gurmánský zážitek, který si každý může připravit doma. Jak ale rozpoznat kvalitu na první pohled, když v obchodě nemáme možnost ochutnat? Klíčem je pečlivé čtení informací na etiketě. Z etikety se dozvíme, odkud suroviny pochází, jak byly zpracovány a do kdy je vhodné výrobek spotřebovat. Pokud ale nemáme čas na detailní studium etiket, můžeme jako záruku kvality hledat označení Klasa, Regionální potravina nebo Bio. V dnešním díle se zaměříme na jednohubky s paštikou. Paštika je tepelně zpracovaný masný výrobek, který má v české kuchyni dlouhou tradici v mnoha podobách. Předtím než se ponoříme do přípravy lahodných paštik, pojďme se podívat na základ každé jednohubky – pečivo. V našem případě to bude pečivo připravené z celozrnné mouky.

Celozrnná mouka

Celozrnná mouka se vyrábí mletím celého obilného zrna, což zahrnuje vnější obaly, vnitřní moučnou část i klíček. Díky tomu obsahuje všechny živiny a vlákninu přítomné v celém zrnu. Je bohatá na komplexní sacharidy a vitaminy skupiny B, včetně riboflavinu, a přispívá k normálnímu energetickému metabolismu. Potraviny vyrobené z celozrnné mouky poskytují dlouhodobý pocit sytosti, podporují zdravé trávení a jsou přirozeným zdrojem energie, který vás udrží aktivní po celý den.

Není mouka jako mouka. Podívejte se na další druhy.


Vyzkoušejte recept: Zvířátka z lívanců

Zavařované ovoce

Zavařované ovoce může jednohubkám s paštikou dodat nejen krásný vzhled, ale i dokonalou chuť. Kvalitní kompot, zavařovaný z letních nebo podzimních plodů, přináší do vaší kuchyně kousek teplých dnů i v mrazivém zimním období. Díky zavařovacím technikám si ovoce ve skleněných nádobách uchová svoji chuť a texturu po mnoho měsíců. Nemáte-li čas nebo vás nebaví domácí zavařování, vybírejte v obchodech produkty s certifikovanými značkami kvality. Kompot využijete nejen při přípravě jednohubek, skvěle chutná i k hlavním chodům nebo jako sladký doplněk k sýrovým talířům. Kompot lze využít jako dekoraci dezertů, ale také k oživení snídaně – pro sladší start do nového dne přidejte lžíci kompotu do jogurtu nebo ovesné kaše.

Jak si vybrat ovoce a zeleninu?

Paštika

Paštika je vynikajícím zdrojem železa a bílkovin, které podporují zdraví svalů a dodávají potřebnou energii. Jako masný produkt je přirozeným zdrojem vitaminu B12, který přispívá k normální nervové činnosti. Může být také zdrojem vitaminu A a selenu, podporujícího imunitu a zdraví kůže.

Základem kvalitní paštiky jsou prvotřídní suroviny a pečlivé zpracování. Výsledkem by měla být lahodná, lehce roztíratelná pasta, která může obsahovat i jemně nakrájené kousky pro zvýraznění chuti. U paštiky je kvalita surovin mimořádně důležitá, stejně jako receptura. Při výběru tak doporučujeme podrobně číst etiketu nebo paštiku vybírat podle označení kvality. Vychutnejte si třeba různé lokální speciality, které se stanou základem chuti pro jedinečné paštikové jednohubky. A že si máte z čeho vybírat. Drůbeží, vepřovou nebo třeba zvěřinovou.

Věděli jste také, že si paštiku můžete připravit sami doma? Možná budete příjemně překvapeni, že se nejedná o nic složitého a komplikovaného.

Vyzkoušejte tento recept: Domácí paštika s jablky.