„Máslové“ tipy, které ocení každá hospodyňka

„Máslové“ tipy, které ocení každá hospodyňka

13. 05. 2020

S máslem můžeme v kuchyni vykouzlit téměř cokoliv. Kdo ho jednou ochutná nebo s ním pracuje, nespokojí se už se žádnou jeho náhražkou. Můžeme ale na něm také smažit? Nebo je lepší ho raději přepustit? Když se blíží datum spotřeby, je možné ho zamrazit? A máme šanci v obchodě odlišit kvalitní másla od těch méně kvalitních?

Smažte pouze na přepuštěném másle

Vzhledem ke složení se hodí máslo spíše do studené kuchyně. Obsahuje totiž až 16 % vody. Navíc mléčné bílkoviny uvolňují při vyšších teplotách látky, které nám mohou škodit. Pokud ale milujete máslovou chuť, můžete si ho přepustit, nebo zakoupit výrobek s označením ghí (ghee), ve kterém je odstraněna voda.

Zamrazit, nebo přepustit?

Dlouhodobé skladování másla je ideální při teplotě -18 až -20 °C. Buďte opatrní při vyskladňování, pod obalem nesmí vzniknout kapky kondenzované vody, jinak hrozí růst plísní. Dlouhodobé zamražení másla je navíc rizikové kvůli žluknutí. V případě použití másla k vaření ho raději přepusťte.

Jak rozpoznat kvalitní máslo v obchodě?

Sledujte teplotu skladování, která by měla být od 2 do 8 °C. Pozornost věnujte také tomu, aby balení bylo neporušené a nepomačkané a aby byl obal opatřen etiketou. Kromě data spotřeby se zaměřte na složení surovin, které je vždy napsáno sestupně (na prvním místě složka obsažená v nejvyšším množství). Pokud chcete opravdu máslo, dejte si pozor, abyste ho nezaměnili s analogy. Ty vypadají na první pohled jako máslo, ale nemají stejné složení. Obsahují např. rostlinný tuk.

„Hledejte oválnou veterinární značku zdravotní nezávadnosti. Český výrobek je na ní označen CZ a dále číslem výrobního závodu. České mlékárny jsou pod stálým a přísným dozorem Státní veterinární správy ČR. S výběrem vám také napomohou značky kvality jako Klasa, „Bio zebra“ nebo Regionální potravina,“ informuje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského.