Rajčata – odkud se u nás vzala?
10. 09. 2017
Stalo se vám už někdy, že jste si o nějaké potravině mysleli, že je typicky česká, ale jakmile jste zapátrali po jejím původu, zjistili jste, že pochází třeba z opačného konce světa? Tušíte, kde se u nás vzala rajčata? Možná vás to překvapí.
Tyto oblíbené červené, šťavnaté plody pěstovali už staří Mayové. Jejich putování do Evropy započalo před více než 500 lety, kdy se lodě španělských konkvistadorů vrátily do Evropy s rajčatovými keříky, které byly součástí jejich kořisti z Jižní Ameriky.
Námořníci jim nevěnovali pozornost, líbily se jim jen jejich žluté květy. Nicméně domorodci moc dobře věděli, jaký nebeský chuťový požitek rajčata nabízejí. Dneska jsou nejběžnější ingrediencí hlavně ve Středomoří, ale také česká kuchyně má několik tradičních rajčatových jídel, např. rajskou omáčku.
Nechte se inspirovat dalšími recepty s rajčaty na našem webu. Nebo si přečtěte o tom, jak rozpoznat kvalitní rajčata v obchodech či trzích.