Září – měsíc biopotravin
19. 10. 2016
Každý rok v září vyhlašuje Ministerstvo zemědělství Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství. Nejinak je tomu i letos – probíhá již dvanáctý ročník. Motto pro rok 2016 zní: „Bio je u nás doma“.
Ekologické zemědělství
Ekologické zemědělství má v České republice svou tradici – první tři ekologické farmy zde byly založeny před více než čtvrt stoletím. Dnes už je u nás certifikováno více než 4300 ekofarem a přes 570 výrobců biopotravin.
Systém ekologického zemědělství vychází z tradičních postupů používaných našimi předky v kombinaci s moderními poznatky. I díky tomu produkuje kvalitní a nutričně bohaté potraviny bez chemických látek trvale udržitelným způsobem. Dlouhodobý kladný vztah a respekt k životnímu prostředí nejsou tak pouze záležitostí moderních trendů.
Co jsou bio potraviny?
Bio potraviny jsou produkovány bez průmyslových hnojiv, pesticidů, herbicidů a fungicidů. Finální produkt neobsahuje umělá barviva, aromata, ani dochucovadla. V živočišné produkci je navíc dbáno na kvalitní krmivo, odpočinek, absenci hormonálních přípravků a preventivních antibiotik, životní prostor a pastvu zvířat. Stáda nebývají velká a zvířata jsou spolu v přirozeném kontaktu – i díky tomu nejsou ve stresu.
Jak poznat bio v obchodě?
Na prodejních pultech v současné době můžete najít potraviny klasických receptur, ale i moderní výrobky vhodné pro zdravý životní styl. Kromě masa, ovoce a zeleniny se bio týká například i medu, koření, olejů, kávy nebo dokonce pálenky.
Ty potraviny, které byly kontrolovány v České republice, poznáte podle loga zelené „biozebry“, státní ekoznačky, která zaručuje, že výrobek splňuje požadavky zákonů o ekologickém zemědělství. Druhým logem označujícím bio potraviny je takzvané evropské biologo pro ekologickou produkci, které platí pro všechny výrobce v Evropské unii.