Boží milosti

Naprosto jednoduché a prosté velikonoční cukroví, které bylo součástí prostřených stolů především za dob našich babiček a prababiček. Nicméně náš recept není až tak úplně klasický, protože jsme ho osvěžili trochou bílého vína. Kyselá chuť je totiž nepostradatelná, jinak bychom cítili jenom sladkost. Také jsme nezapomněli pečlivě vybrat suroviny, protože jejich kvalita se projeví na chuti. Nápovědou pro jejich volbu mohou být značky kvality potravin (Klasa, Regionální potraviny nebo BIO). Boží milosti můžete spucovat s rodinou, nebo třeba rozdávat návštěvám a koledníkům.  


TIP: Během smažení by se měly boží milosti nafouknout. Pokud se to nedaří, na chvilku je přiklopte pokličkou. A místo bílého vína můžete do těsta použít tuzemák, pokud ho už máte připravený pro koledníky.

Ingredience

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g zakysané smetany
  • 2× žloutek
  • 2 lžíce bílého vína
  • špetka citronové kůry
  • 200 g oleje nebo sádla
  • 80 g moučkového nebo vanilkového cukru
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 25

Postup

  • 1. Máslo necháme odstát v pokojové teplotě, smícháme se všemi ingrediencemi a uhněteme těsto. Těsto necháme odpočinout v lednici pod fólií 30 min.
  • 2. Z těsta vyválíme plát a vykrájíme obdélníčky, které uprostřed nakrojíme.
  • 3. Smažíme do zlatova v oleji nebo na sádle.
  • 4. Ještě teplé boží milosti obalíme v moučkovém nebo vanilkovém cukru.