Staročeská svíčková dědy Milana
Děda Milan pro vás připravil poctivou staročeskou svíčkovou. Tento klasický recept, který vychází z osvědčených postupů jeho babičky, je ideální pro slavnostní obědy a rodinná setkání, kde okouzlí svou bohatou chutí a vůní. Pro dokonalý výsledek doporučujeme používat suroviny s označením kvality, jako jsou Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Recept na houskové knedlíky najdete zde.
Ingredience
Svíčková
- 1 kg falešné svíčkové
- 1/2 celeru
- 2 petržele
- 2 mrkve
- 150 g anglické slaniny
- 1 střední cibule
- 4 zakysané smetany 15% nebo 3 ks 20%
- 3 pol. lžíce hladké mouky
- 8 kuliček pepře
- 8 kuliček nového koření
- 3–4 bobkové listy
- 1/2 kávové lžičky tymiánu
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
20 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Nejprve si připravíme lák. Nakrájíme celer, petržel, mrkev a cibuli na čtvrtky. Vložíme zeleninu do hrnce s vodou.
- 2. Přidáme 3–4 bobkové listy a 8 kuliček nového koření a pepře.
- 3. Vaříme, dokud zelenina nezměkne.
- 4. Necháme lák vychladnout.
- 5. Připravíme si maso. Slaninu nakrájíme na klínky, které budou vhodné k vložení do masa.
- 6. Ostrým nožem vytvoříme otvory ve falešné svíčkové, do kterých vsuneme plátky slaniny (prošpikujeme maso).
- 7. Maso prošpikujeme slaninou ze všech stran.
- 8. Prošpikované maso vložíme do nádoby a zalijeme připraveným lákem tak, aby bylo celé ponořené.
- 9. Nádobu dáme do lednice a necháme maso odležet minimálně 48 hodin.
- 10. Po 48 hodinách vyjmeme maso z lednice a přemístíme ho na pekáček. Maso vložíme do pekáčku bez zeleniny a bez koření.
- 11. Lák přecedíme, aby nám zůstal čistý, bez zeleniny. Tímto lákem zalijeme maso v pekáčku do výšky cca 2 cm.
- 12. Maso vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme pod pokličkou.
- 13. Pečeme maso do měkka, což trvá minimálně tři hodiny. Po dvou a půl hodinách maso zkontrolujeme a podle potřeby necháme ještě dojít.
- 14. Zeleninu z láku očistíme od koření (koření vyjmeme) a zeleninu přepasírujeme do hrnce, ve kterém budeme připravovat omáčku.
- 15. Zeleninu z láku pasírujeme přes cedník po malých kouscích, abychom dosáhli co nejjemnější konzistence.
- 16. Jakmile je maso upečené, vyjmeme ho z pekáčku a necháme odpočívat na větším talíři.
- 17. Výpek z masa nalijeme do hrnce k propasírované zelenině a přivedeme k varu.
- 18. V jiné nádobě si připravíme zakysanou smetanu, zalijeme ji mlékem a promícháme pomocí metličky.
- 19. Poté přidáme dvě lžíce hladké mouky a opět metličkou důkladně promícháme.
- 20. Tuto směs přilijeme do hrnce se zeleninou a výpekem, za stálého míchání metličkou, abychom zabránili tvorbě hrudek.
- 21. Necháme provařit, dokud nevznikne hladká a krémová omáčka. Dávejte pozor, aby se omáčka nepřipálila.
- 22. Pokud je příliš hustá, přidáme trochu vody; pokud je naopak řídká, připravíme ještě trochu směsi ze smetany, mléka a mouky a přidáme ji do omáčky.
- 23. Omáčku podle chuti dosolíme.
- 24. Jakmile je omáčka hotová, nakrájíme maso na plátky a vložíme ho zpět do omáčky tak, aby bylo celé ponořené.
- 25. Hrnec s omáčkou a masem vložíme zpět do trouby předehřáté na 170 °C na mřížku s horkovzduchem.
- 26. Sledujeme, dokud se na okraji hrnce nezačnou tvořit bubliny.
- 27. Poté teplotu stáhneme na 150 °C a necháme maso s omáčkou zhruba půl hodiny péct, dokud se na povrchu omáčky nevytvoří zlatavá krusta.
- 28. Jakmile krustu máme, hrnec vyjmeme a metličkou krustu promícháme a rozpustíme v omáčce.
- 29. Podáváme s houskovým knedlíkem.