Staročeská svíčková dědy Milana

Děda Milan pro vás připravil poctivou staročeskou svíčkovou. Tento klasický recept, který vychází z osvědčených postupů jeho babičky, je ideální pro slavnostní obědy a rodinná setkání, kde okouzlí svou bohatou chutí a vůní. Pro dokonalý výsledek doporučujeme používat suroviny s označením kvality, jako jsou Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Recept na houskové knedlíky najdete zde.

Ingredience

Svíčková

  • 1 kg falešné svíčkové
  • 1/2 celeru
  • 2 petržele
  • 2 mrkve
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 střední cibule
  • 4 zakysané smetany 15% nebo 3 ks 20%
  • 3 pol. lžíce hladké mouky
  • 8 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 3–4 bobkové listy
  • 1/2 kávové lžičky tymiánu
Obtížnost:
Čas přípravy: 20 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Nejprve si připravíme lák. Nakrájíme celer, petržel, mrkev a cibuli na čtvrtky. Vložíme zeleninu do hrnce s vodou.
  • 2. Přidáme 3–4 bobkové listy a 8 kuliček nového koření a pepře.
  • 3. Vaříme, dokud zelenina nezměkne.
  • 4. Necháme lák vychladnout.
  • 5. Připravíme si maso. Slaninu nakrájíme na klínky, které budou vhodné k vložení do masa.
  • 6. Ostrým nožem vytvoříme otvory ve falešné svíčkové, do kterých vsuneme plátky slaniny (prošpikujeme maso).
  • 7. Maso prošpikujeme slaninou ze všech stran.
  • 8. Prošpikované maso vložíme do nádoby a zalijeme připraveným lákem tak, aby bylo celé ponořené.
  • 9. Nádobu dáme do lednice a necháme maso odležet minimálně 48 hodin.
  • 10. Po 48 hodinách vyjmeme maso z lednice a přemístíme ho na pekáček. Maso vložíme do pekáčku bez zeleniny a bez koření.
  • 11. Lák přecedíme, aby nám zůstal čistý, bez zeleniny. Tímto lákem zalijeme maso v pekáčku do výšky cca 2 cm.
  • 12. Maso vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme pod pokličkou.
  • 13. Pečeme maso do měkka, což trvá minimálně tři hodiny. Po dvou a půl hodinách maso zkontrolujeme a podle potřeby necháme ještě dojít.
  • 14. Zeleninu z láku očistíme od koření (koření vyjmeme) a zeleninu přepasírujeme do hrnce, ve kterém budeme připravovat omáčku.
  • 15. Zeleninu z láku pasírujeme přes cedník po malých kouscích, abychom dosáhli co nejjemnější konzistence.
  • 16. Jakmile je maso upečené, vyjmeme ho z pekáčku a necháme odpočívat na větším talíři.
  • 17. Výpek z masa nalijeme do hrnce k propasírované zelenině a přivedeme k varu.
  • 18. V jiné nádobě si připravíme zakysanou smetanu, zalijeme ji mlékem a promícháme pomocí metličky.
  • 19. Poté přidáme dvě lžíce hladké mouky a opět metličkou důkladně promícháme.
  • 20. Tuto směs přilijeme do hrnce se zeleninou a výpekem, za stálého míchání metličkou, abychom zabránili tvorbě hrudek.
  • 21. Necháme provařit, dokud nevznikne hladká a krémová omáčka. Dávejte pozor, aby se omáčka nepřipálila.
  • 22. Pokud je příliš hustá, přidáme trochu vody; pokud je naopak řídká, připravíme ještě trochu směsi ze smetany, mléka a mouky a přidáme ji do omáčky.
  • 23. Omáčku podle chuti dosolíme.
  • 24. Jakmile je omáčka hotová, nakrájíme maso na plátky a vložíme ho zpět do omáčky tak, aby bylo celé ponořené.
  • 25. Hrnec s omáčkou a masem vložíme zpět do trouby předehřáté na 170 °C na mřížku s horkovzduchem.
  • 26. Sledujeme, dokud se na okraji hrnce nezačnou tvořit bubliny.
  • 27. Poté teplotu stáhneme na 150 °C a necháme maso s omáčkou zhruba půl hodiny péct, dokud se na povrchu omáčky nevytvoří zlatavá krusta.
  • 28. Jakmile krustu máme, hrnec vyjmeme a metličkou krustu promícháme a rozpustíme v omáčce.
  • 29. Podáváme s houskovým knedlíkem.