Zelňačka babičky Marie

Zelňačka je pro babičku Marii srdcovou záležitostí a patří k jejím nejoblíbenějším pokrmům. Tento tradiční recept si přinesla z rodiny, kde zelí vždy hrálo důležitou roli – už jako malá pomáhala šlapat zelí do sudů. Babička Marie dává přednost kvalitním surovinám a na přípravu používá jen to nejlepší. Pro dokonalý výsledek tak doporučujeme používat suroviny s označením kvality, jako jsou Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Její tajnou přísadou do bandurek, které k zelňačce podává, je kapka tuzemáku, který pokrmu dodává nezaměnitelnou chuť.

Ingredience

Polévka

  • ½ kg kysaného zelí
  • 3–4 střední brambory
  • 2 klobásky
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 250 ml smetany 30–33%
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1–3 bobkové listy
  • sůl, pepř

Bandurky

  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce hladké mouky na kvásek
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • cca 350 ml mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • tuzemák – množství dle chuti
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
Obtížnost:
Čas přípravy: 120 min.
Porcí: 6

Postup

  • 1. Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli.
  • 2. Na sádle osmažíme cibuli do zesklovatění.
  • 3. Oloupeme a nakrájíme brambory na kostičky, přidáme k cibuli.
  • 4. Přidáme papriku, kmín, sůl a krátce orestujeme.
  • 5. Kysané zelí zalijeme vodou, přidáme sůl, kmín a cukr, vaříme 15 minut.
  • 6. Uvařené zelí přidáme k bramborám, dolijeme vodou nebo vývarem, vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
  • 7. Nakrájíme klobásu na kousky a přidáme do polévky.
  • 8. Přilijeme smetanu a necháme 5–10 minut provařit.
  • 9. Nyní se pustíme do přípravy Bandurek: Připravíme si kvásek.
  • 10. V misce smícháme droždí, 1 lžičku cukru a několik lžic vlažného mléka a lžíci hladké mouky.
  • 11. Necháme vzejít kvásek (asi 10 minut).
  • 12. Do velké mísy prosejeme mouku a přidáme vykynutý kvásek.
  • 13. V mléce rozmícháme vejce, 2 lžíce olivového oleje. Směs přilijeme k mouce.
  • 14. Přidáme špetku soli a dle chuti i trochu tuzemáku.
  • 15. Vše dobře propracujeme do vláčného těsta. Povrch posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem.
  • 16. Necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
  • 17. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 16 dílů.
  • 18. Z každého dílu vytvoříme bochánky a přendáme je na pomaštěný plech.
  • 19. Bochánky necháme 10 minut odpočívat.
  • 20. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí, kmínem, sezamem nebo mákem dle chuti.
  • 21. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova (cca 15 až 20 minut).