Zelňačka babičky Marie
Zelňačka je pro babičku Marii srdcovou záležitostí a patří k jejím nejoblíbenějším pokrmům. Tento tradiční recept si přinesla z rodiny, kde zelí vždy hrálo důležitou roli – už jako malá pomáhala šlapat zelí do sudů. Babička Marie dává přednost kvalitním surovinám a na přípravu používá jen to nejlepší. Pro dokonalý výsledek tak doporučujeme používat suroviny s označením kvality, jako jsou Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Její tajnou přísadou do bandurek, které k zelňačce podává, je kapka tuzemáku, který pokrmu dodává nezaměnitelnou chuť.
Ingredience
Polévka
- ½ kg kysaného zelí
- 3–4 střední brambory
- 2 klobásky
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sádla
- 250 ml smetany 30–33%
- 2 lžíce sladké papriky
- 1–3 bobkové listy
- sůl, pepř
Bandurky
- 350 g polohrubé mouky
- 1 lžíce hladké mouky na kvásek
- 30 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- cca 350 ml mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- tuzemák – množství dle chuti
- 1 lžička cukru
- špetka soli
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
120 min.
Porcí:
6
Postup
- 1. Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli.
- 2. Na sádle osmažíme cibuli do zesklovatění.
- 3. Oloupeme a nakrájíme brambory na kostičky, přidáme k cibuli.
- 4. Přidáme papriku, kmín, sůl a krátce orestujeme.
- 5. Kysané zelí zalijeme vodou, přidáme sůl, kmín a cukr, vaříme 15 minut.
- 6. Uvařené zelí přidáme k bramborám, dolijeme vodou nebo vývarem, vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
- 7. Nakrájíme klobásu na kousky a přidáme do polévky.
- 8. Přilijeme smetanu a necháme 5–10 minut provařit.
- 9. Nyní se pustíme do přípravy Bandurek: Připravíme si kvásek.
- 10. V misce smícháme droždí, 1 lžičku cukru a několik lžic vlažného mléka a lžíci hladké mouky.
- 11. Necháme vzejít kvásek (asi 10 minut).
- 12. Do velké mísy prosejeme mouku a přidáme vykynutý kvásek.
- 13. V mléce rozmícháme vejce, 2 lžíce olivového oleje. Směs přilijeme k mouce.
- 14. Přidáme špetku soli a dle chuti i trochu tuzemáku.
- 15. Vše dobře propracujeme do vláčného těsta. Povrch posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem.
- 16. Necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
- 17. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 16 dílů.
- 18. Z každého dílu vytvoříme bochánky a přendáme je na pomaštěný plech.
- 19. Bochánky necháme 10 minut odpočívat.
- 20. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí, kmínem, sezamem nebo mákem dle chuti.
- 21. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova (cca 15 až 20 minut).