Věnec s makovo-tvarohovou náplní babičky Naděždy
Věnec s makovo-tvarohovou náplní, který připravuje babička Naděžda, je tradiční sladké pečivo, které spojuje jemné kynuté těsto s lahodnou náplní z máku a tvarohu. Je ideální na rodinné sešlosti při jakékoliv příležitosti – oceníte ho na Vánoce, Velikonoce, ale i během nedělních návštěv. Základem jsou kvalitní suroviny, které poznáte podle log kvality, jako jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Ingredience
Věnec s makovo-tvarohovou náplní babičky Naděždy
- 500 g hladké mouky
- 100 g tuk na pečení, nebo máslo
- 40 g droždí
- 50 g krupicového cukru
- 2 vejce + 1 na potření
- 150 ml mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
Na makovou náplň
- 125 g mletého máku
- 2 dl mléka
- 150 g povidel
- 50 g cukru krystal
- 3 špetky skořice
Na tvarohovou náplň
- 250 g tvarohu polotučného
- 1 žloutek
- 50 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 2 lžíce rumu
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
60 min.
Porcí:
8
Postup
- 1. Přesejeme půl kila mouky. Do mouky přidáme droždí, trochu vlažného mléka a cukr. Necháme chvilku odležet, aby droždí začalo pracovat.
- 2. Rozklepneme dvě vajíčka a rozmícháme je. Směs s moukou osolíme.
- 3. Do těsta přidáme rozpuštěný tuk a vajíčka, dobře promícháme a necháme těsto odpočívat pod utěrkou, dokud nevykyne.
- 4. Na makovou náplň ohřejeme mléko, přidáme mletý mák, cukr a špetku skořice a vše přivedeme k varu. Nakonec vmícháme povidla.
- 5. Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh, žloutek a kapku rumu.
- 6. Mezitím zkontrolujeme těsto, které ještě jednou zamícháme.
- 7. Připravíme pekáč, který vyložíme pečicím papírem nebo vysypeme moukou.
- 8. Z těsta vytvarujeme věnec, naplníme makovo-tvarohovou směsí a pečeme na 180 °C přibližně 35 minut.