Věnec s makovo-tvarohovou náplní babičky Naděždy

Věnec s makovo-tvarohovou náplní, který připravuje babička Naděžda, je tradiční sladké pečivo, které spojuje jemné kynuté těsto s lahodnou náplní z máku a tvarohu. Je ideální na rodinné sešlosti při jakékoliv příležitosti – oceníte ho na Vánoce, Velikonoce, ale i během nedělních návštěv. Základem jsou kvalitní suroviny, které poznáte podle log kvality, jako jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Ingredience

Věnec s makovo-tvarohovou náplní babičky Naděždy

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g tuk na pečení, nebo máslo
  • 40 g droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 vejce + 1 na potření
  • 150 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru

Na makovou náplň

  • 125 g mletého máku
  • 2 dl mléka
  • 150 g povidel
  • 50 g cukru krystal
  • 3 špetky skořice

Na tvarohovou náplň

  • 250 g tvarohu polotučného
  • 1 žloutek
  • 50 g cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce rumu
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 8

Postup

  • 1. Přesejeme půl kila mouky. Do mouky přidáme droždí, trochu vlažného mléka a cukr. Necháme chvilku odležet, aby droždí začalo pracovat.
  • 2. Rozklepneme dvě vajíčka a rozmícháme je. Směs s moukou osolíme.
  • 3. Do těsta přidáme rozpuštěný tuk a vajíčka, dobře promícháme a necháme těsto odpočívat pod utěrkou, dokud nevykyne.
  • 4. Na makovou náplň ohřejeme mléko, přidáme mletý mák, cukr a špetku skořice a vše přivedeme k varu. Nakonec vmícháme povidla.
  • 5. Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh, žloutek a kapku rumu.
  • 6. Mezitím zkontrolujeme těsto, které ještě jednou zamícháme.
  • 7. Připravíme pekáč, který vyložíme pečicím papírem nebo vysypeme moukou.
  • 8. Z těsta vytvarujeme věnec, naplníme makovo-tvarohovou směsí a pečeme na 180 °C přibližně 35 minut.