Bramboračka

Vydatná polévka je přesně to, co v podzimním sychravém počasí spolehlivě zahřeje. Mezi takové patří pořádná bramboračka plná kořenové zeleniny a hub, které jí společně s česnekem, kmínem a majoránkou dodají pořádné grády. Nezapomínejte, že s výběrem surovin mohou pomoci také značky kvality potravin, které může mít dokonce i zelenina. Jedná se např. o Regionální potravinu, Klasu nebo BIO. Když budete vařit z těch nejkvalitnějších výrobků, o to více bude váš pokrm výživnější a jeho chuť intenzivnější, což jistě od polévky očekáváte.

Ingredience

Ingredience

  • 1 cibule
  • 4 ks brambor
  • 100 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 50 g celeru
  • 50 g másla
  • 100 g květáku
  • 20 g čerstvých hub
  • 50 g sušených hub
  • 3 stroužky česneku
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • drcený kmín, sůl, pepř, majoránka, hladká mouka
Obtížnost:
Čas přípravy: 90 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky spolu s květákem nakrájeným nadrobno orestujeme do zlatova na másle.
  • 2. Poté přidáme houby a cibuli a restujeme dalších 10 minut. Na konec přihodíme rozmačkaný česnek, sušené houby a drcený kmín. Celý základ zaprášíme 1 lžící hladké mouky a orestujeme.
  • 3. Základ zalijeme vývarem a zavaříme. Poté přidáme brambory nakrájené na kostičky.
  • 4. Ochutnáme polévku a popřípadě trošku dosolíme, aby se brambory vařily v ochucené tekutině.
  • 5. Počkáme, až brambory změknou, a polévku dochutíme solí, pepřem a sušenou majoránkou.
  • 6. Při podávání můžeme použít čerstvou majoránku na ozdobu.