Bramborové lupínky a čerstvá zelenina s variací dipů
Chcete se zavděčit dětem? Připravte jim domácí brambůrky! A když jim k tomu přihodíte i „homemade“ dipy a nenápadně jídlo proložíte nakrájenou zeleninou, budou všichni naprosto spokojeni. U tohoto pokrmu popusťte uzdu své fantazii a pohrajte si se servírováním. Ať jí o něco dřív oči než ústa. Vytvarujte z brambůrek, okurky, papriky, rajčat, mrkve, řapíkatého celeru i dipů malá umělecká díla, kterým neodolá ani ten největší škarohlíd.
Tip: Pokud je to možné, kupujte si brambory k rychlé konzumaci. Tedy v případě, že nemáte temný prostor o stabilní teplotě kolem 4 až 5 °C (s vlhkostí kolem 80 %). Jinak hrozí, že začnou klíčit, což může být pro člověka nebezpečné. Obezřetné by měly být hlavně těhotné.
Ingredience
Ingredience
- 400 g brambor
- 1 lžička kmínu
- ½ lžičky sušeného česneku
- 3 mrkve
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1 okurka
- 1 žlutá paprika
- olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na řepový dip
- 2 menší předvařené řepy
- 200 g zakysané smetany (12%)
- 1 stroužek česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na koprový dip
- hrst čerstvého kopru
- 200 g zakysané smetany (12%)
- 1 šalotka
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na rajčatový dip
- 3 velká rajčata
- 3 lžíce kečupu
- 1 lžička sušené pažitky
- 1 lžička sušeného česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
35 min.
Porcí:
8
Postup
- 1. Brambory nakrájejte na tenké plátky, propláchněte je vodou a osušte. Promíchejte je v míse s olivovým olejem, kmínem, solí, pepřem a sušeným česnekem.
- 2. Rozprostřete na plech na pečicí papír a pečte v troubě dozlatova cca 30 minut. Poté dejte na papírovou utěrku pro odsátí přebytečného oleje.
- 3. Zeleninu pokrájejte na špalíčky nebo proužky.
- 4. Na řepový dip rozmixujte společně všechny ingredience.
- 5. Na koprový dip smíchejte posekaný kopr a pokrájenou šalotku se smetanou a ochuťte solí a pepřem.
- 6. Na rajčatový dip rozmixujte všechny ingredience dohladka.