Bramborové šišky s mákem, nebo strouhankou
Jsou to knedlíky, nebo noky? Jsou to vynikající bramborové šišky! Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují jako výborné syté hlavní jídlo nebo neotřelý dezert. Navíc jsou velmi snadné na přípravu, vaří se krátce, nelepí, na povrchu nejsou „mazlavé jako maminčiny vídeňské noky“ a dají se po uvaření i opékat nebo obalovat. Sluší jim mák stejně jako povidla, špenát nebo třeba strouhanka. Dejte se do příprav a „dejte si je“, jak je máte nejraději.
Ingredience
Ingredience
- 600 g brambor typu B
- 1 vejce
- špetka soli
- 250 g hrubé mouky + mouka na pomoučení
Zdobení
- mletý mák dle chuti
- moučkový cukr dle chuti
- rozpuštěné máslo na přelití dle chuti
Zdobení naslano
- 200 g strouhanky
- 2 lžíce sádla
- sůl
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
45 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Brambory uvařte ve slupce, vychladlé je oloupejte a nastrouhejte najemno.
- 2. Přidejte vejce, sůl a hrubou mouku a vypracujte těsto, které nelepí.
- 3. Z vypracovaného těsta vytvořte válečky a dejte je vařit na zhruba 7 minut do vroucí osolené vody.
- 4. Dle chuti posypte hotové šišky mákem, moučkovým cukrem a přelijte máslem, NEBO v pánvi osmažte na sádle strouhanku se špetkou soli a promíchejte s hotovými šiškami.
Sladké šišky jsme posypali modrým mákem DrRashid od společnosti ALIKA, strouhanku na šišky naslano jsme osmahli na vepřovém škvařeném sádle od Ligurský s.r.o.