Bramborové šišky s mákem, nebo strouhankou

Jsou to knedlíky, nebo noky? Jsou to vynikající bramborové šišky! Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují jako výborné syté hlavní jídlo nebo neotřelý dezert. Navíc jsou velmi snadné na přípravu, vaří se krátce, nelepí, na povrchu nejsou „mazlavé jako maminčiny vídeňské noky“ a dají se po uvaření i opékat nebo obalovat. Sluší jim mák stejně jako povidla, špenát nebo třeba strouhanka. Dejte se do příprav a „dejte si je“, jak je máte nejraději.

Ingredience

Ingredience

  • 600 g brambor typu B
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 250 g hrubé mouky + mouka na pomoučení

Zdobení

  • mletý mák dle chuti
  • moučkový cukr dle chuti
  • rozpuštěné máslo na přelití dle chuti

Zdobení naslano

  • 200 g strouhanky
  • 2 lžíce sádla
  • sůl
Obtížnost:
Čas přípravy: 45 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Brambory uvařte ve slupce, vychladlé je oloupejte a nastrouhejte najemno.
  • 2. Přidejte vejce, sůl a hrubou mouku a vypracujte těsto, které nelepí.
  • 3. Z vypracovaného těsta vytvořte válečky a dejte je vařit na zhruba 7 minut do vroucí osolené vody.
  • 4. Dle chuti posypte hotové šišky mákem, moučkovým cukrem a přelijte máslem, NEBO v pánvi osmažte na sádle strouhanku se špetkou soli a promíchejte s hotovými šiškami.
Sladké šišky jsme posypali modrým mákem DrRashid od společnosti ALIKA, strouhanku na šišky naslano jsme osmahli na vepřovém škvařeném sádle od Ligurský s.r.o.