Bramborové špalíčky se špenátem
Pět základních ingrediencí, padesát minut přípravy, pět porcí a pětihvězdičková večeře je na světě, tedy na stole. Stačí sáhnout do spíže pro brambory, hrubou mouku, vejce, olej a sůl a máte vynikající domácí bramborové špalíčky. Nejenže si pochutnáte, ale zároveň tak vyřešíte otázku, zda jsou lepší bramborové knedlíky, nebo bramborové noky. Dle nás jsou nejlepší bramborové špalíčky, a to se špenátem, smetanou a sýrem! Skvěle chutnají také s uzeným masem a kysaným zelím, nebo s houbovou omáčkou. Jak je máte rádi vy?
TIP! Při vaření jsme použili Špenát protlak od značky DIONE, ale doporučujeme i ten od AGRO Jesenice. Oba se pyšní značkou Klasa.
Ingredience
ingredience na bramborové špalíčky
- 500 g brambor
- 250 g hrubé mouky
- 1 cibule
- sůl
- slunečnicový olej
Ingredience na omáčku
- 400 g mraženého listového špenátu
- 2 stroužky česneku
- 200 ml 33% smetany
- 1 cibule
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- slunečnicový olej
K podávání
- strouhaný tvrdý sýr
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
50 min.
Porcí:
5
Postup
- 1. Brambory oloupejte, uvařte, nechte vychladnout a následně je rozšťouchejte ve velké míse. Přidejte mouku, vejce a směs osolte.
- 2. Ze směsi na pomoučněné ploše vyválejte válečky a rozkrájejte je na stejně velké dílky.
- 3. Nočky vařte v osolené vroucí vodě se lžící oleje. Nechte je vyplout na hladinu a poté je ještě cca 5 minut vařte. Rozkrojte je a zkontrolujte, zda jsou dovařené. Následně je sceďte.
- 4. Na oleji nechte zpěnit pokrájenou cibuli a přidejte k ní mražený špenát. Zaklopte pokličkou a nechte vařit na mírném plamenu, dokud nebude špenát hotový.
- 5. Přidejte prolisovaný česnek, smetanu a nechte vše provařit. Osolte a opepřete podle chuti.
- 6. Takto připravenou směs rozmixujte dohladka a smíchejte s bramborovými špalíčky. Podávejte se strouhaným sýrem.