Bramborové špalíčky se špenátem

Pět základních ingrediencí, padesát minut přípravy, pět porcí a pětihvězdičková večeře je na světě, tedy na stole. Stačí sáhnout do spíže pro brambory, hrubou mouku, vejce, olej a sůl a máte vynikající domácí bramborové špalíčky. Nejenže si pochutnáte, ale zároveň tak vyřešíte otázku, zda jsou lepší bramborové knedlíky, nebo bramborové noky. Dle nás jsou nejlepší bramborové špalíčky, a to se špenátem, smetanou a sýrem! Skvěle chutnají také s uzeným masem a kysaným zelím, nebo s houbovou omáčkou. Jak je máte rádi vy?

TIP! Při vaření jsme použili Špenát protlak od značky DIONE, ale doporučujeme i ten od AGRO Jesenice. Oba se pyšní značkou Klasa.


Ingredience

ingredience na bramborové špalíčky

  • 500 g brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 cibule
  • sůl
  • slunečnicový olej

Ingredience na omáčku

  • 400 g mraženého listového špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml 33% smetany
  • 1 cibule
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • slunečnicový olej

K podávání

  • strouhaný tvrdý sýr
Obtížnost:
Čas přípravy: 50 min.
Porcí: 5

Postup

  • 1. Brambory oloupejte, uvařte, nechte vychladnout a následně je rozšťouchejte ve velké míse. Přidejte mouku, vejce a směs osolte.
  • 2. Ze směsi na pomoučněné ploše vyválejte válečky a rozkrájejte je na stejně velké dílky.
  • 3. Nočky vařte v osolené vroucí vodě se lžící oleje. Nechte je vyplout na hladinu a poté je ještě cca 5 minut vařte. Rozkrojte je a zkontrolujte, zda jsou dovařené. Následně je sceďte.
  • 4. Na oleji nechte zpěnit pokrájenou cibuli a přidejte k ní mražený špenát. Zaklopte pokličkou a nechte vařit na mírném plamenu, dokud nebude špenát hotový.
  • 5. Přidejte prolisovaný česnek, smetanu a nechte vše provařit. Osolte a opepřete podle chuti.
  • 6. Takto připravenou směs rozmixujte dohladka a smíchejte s bramborovými špalíčky. Podávejte se strouhaným sýrem.