Bramborový koláč
Brambory představují surovinu, ze které je možné připravit naprosto cokoliv. Milují je lidé po celém světě. My jsme si pro vás tentokrát nachystali variaci s listovým těstem. Díky tomu, že je poměrně tučné, báječně doplňuje brambory, které jsou téměř bez tuku. Přesto z nich získáte dostatek energie a velké množství minerálů (draslík, hořčík, železo, fosfor, mangan, jód a další), vitaminů (C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 – kyselina listová) i bílkovin. Abyste potěšili taky své čichové buňky, nesmí v receptu chybět snítky rozmarýnu.
Ingredience
Ingredience
- 1 listové těsto
- 4 velké brambory
- 150 g polotučného tvarohu
- 100 g tvrdého sýra
- 1 vejce
- hrst čerstvého rozmarýnu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
35 min.
Porcí:
8
Postup
- 1. Troubu předehřejte na 170 °C.
- 2. Tvaroh smíchejte s nastrouhaným sýrem a osolte a opepřete.
- 3. Těsto si rozložte na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohovou směsí a poklaďte na brambory nakrájené na tenké plátky.
- 4. Pomašlujte vejcem a dejte péct na cca 25 minut.
- 5. Podávejte zasypané čerstvým posekaným rozmarýnem.
Pro skladování brambor je optimální teplota cca 4 oC a relativní vlhkost v rozmezí 80–90 %. Po omezenou dobu je lze uchovat i na balkoně, sklepních prostorách bytů apod. Pokud nemáte ani tyto možnosti skladování, kupujte je raději průběžně.