Bramborový krém

Polévky a brambory my Češi milujeme. Jak jinak si vysvětlit, že ročně v České republice spotřebujeme průměrně 70 kg brambor na osobu! Že jsme polévkoví, k tomu ani žádná čísla nepotřebujeme. Dáváme si polévky k obědu i večeři. V poslední době jsme si navíc oblíbili krémy, které lze umixovat takřka z jakékoliv zeleniny. Využijte podzimní sklizně a zkuste náš recept na bramborový krém.

TIP! V receptu jsme použili Bio Vavřinec BIO Smetanu ke šlehání 30%, která letos získala ocenění Regionální potravina. Zvolit můžete i BOHEMILK trvanlivou smetanu ke šlehání 1 l (BOHEMILK, a.s.) nebo Smetanu ke šlehání od Moravia Lacto a.s., obě mají značku Klasa.

Ingredience

Ingredience

  • 600 g brambor
  • 1 cibule
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 4 plátky slaniny
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvá pažitka
Obtížnost:
Čas přípravy: 45 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Na másle nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené oloupané brambory.
  • 2. Zalijte vývarem, nechte provařit, dokud brambory nebudou měkké. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
  • 3. Přidejte smetanu a nechte projít varem, poté osolte a opepřete dle chuti.
  • 4. Servírujte s opečenými plátky slaniny a čerstvou pokrájenou pažitkou.