Bramborový krém
Polévky a brambory my Češi milujeme. Jak jinak si vysvětlit, že ročně v České republice spotřebujeme průměrně 70 kg brambor na osobu! Že jsme polévkoví, k tomu ani žádná čísla nepotřebujeme. Dáváme si polévky k obědu i večeři. V poslední době jsme si navíc oblíbili krémy, které lze umixovat takřka z jakékoliv zeleniny. Využijte podzimní sklizně a zkuste náš recept na bramborový krém.
TIP! V receptu jsme použili Bio Vavřinec BIO Smetanu ke šlehání 30%, která letos získala ocenění Regionální potravina. Zvolit můžete i BOHEMILK trvanlivou smetanu ke šlehání 1 l (BOHEMILK, a.s.) nebo Smetanu ke šlehání od Moravia Lacto a.s., obě mají značku Klasa.
Ingredience
Ingredience
- 600 g brambor
- 1 cibule
- 600 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- 4 plátky slaniny
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- čerstvá pažitka
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
45 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Na másle nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené oloupané brambory.
- 2. Zalijte vývarem, nechte provařit, dokud brambory nebudou měkké. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
- 3. Přidejte smetanu a nechte projít varem, poté osolte a opepřete dle chuti.
- 4. Servírujte s opečenými plátky slaniny a čerstvou pokrájenou pažitkou.