Brokolicový krém s jogurtem

Když potřebujete rychlý oběd nebo večeři, chcete se příjemně prohřát, ale nezaplácnout si žaludek, uvařte si polévku. Náš brokolicový krém s jogurtem vám dodá sílu, energii a zároveň pocit lehkosti. Proč zrovna zvolit tuto zeleninu? Obsahuje totiž hodně vlákniny, vitaminu C, hořčíku, draslíku a taky železa. Navíc je uvařená za pár minut. Díky její barvě bude mít polévka jarně zelenkavý odstín, který přímo vybízí k ochutnání.

Tip: Věděli jste, že se konzistence jogurtů odvíjí od technologického postupu výroby? Pokud se fermentují přímo v obalu výrobku, jsou husté a pevné. Občas se uvolní i syrovátka. Jestliže jogurty zakysávají až v procesním tanku, mají krémovitější konzistenci.

Ingredience

Ingredience

  • 1 velká brokolice
  • 1 cibule
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 100 g oblíbeného tvrdého sýra
  • hrst čerstvého kopru k podávání
  • 1 den starý rohlík nebo houska na krutony
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 35 min.
Porcí: 6

Postup

  • 1. Na másle orestujte ve velkém hrnci pokrájenou cibuli a přidejte vývar.
  • 2. Přiveďte k varu a vložte na růžičky rozdělenou brokolici. Tu vařte ve vývaru jen cca 4 minuty.
  • 3. Plamen stáhněte, přidejte 200 ml jogurtu a nastrouhaný sýr a vše řádně rozmixujte tyčovým mixérem.
  • 4. Pečivo pokrájejte na kostičky a dejte do trouby péct na cca 10 minut na 170 stupňů.
  • 5. Polévku osolte a opepřete podle chuti a podávejte s krutony, čerstvým koprem a zbylým jogurtem.