Buchtičky s krémem
Známe je jako buchtičky s krémem, buchtičky se šodó nebo dukátové buchtičky a většina z nás je miluje. Tenhle tradiční český pokrm se na jídelních lístcích v posledních letech objevuje stále častěji, ale můžeme si je snadno a rychle udělat i doma. Dejte si buchtičky jako od maminky, polité teplým vanilkovým krémem, ať už máte chuť na sladkou tečku, nebo plnohodnotné jídlo.
Ingredience
Ingredience
- 600 g hladké mouky
- 250 ml teplého mléka
- 3/4 kostky droždí
- 120 g cukru krupice
- 100 g rozpuštěného másla + 120 g
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citronu
- 50 ml rumu
- špetka soli
- na potření buchtiček: 1 lžíce medu, 2 lžíce rumu
Krém
- 400 ml 30% smetany
- 300 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 60 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 7 žloutků
- špetka soli
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
60 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. V míse smíchejte mouku s cukrem a doprostřed udělejte důlek.
- 2. Do důlku nalijte mléko a rozdrolte droždí. Lehce směs promíchejte a nechte 15 minut odstát v teple.
- 3. Přidejte všechny zbylé ingredience a vypracujte pružné těsto.
- 4. Těsto vložte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.
- 5. V kastrůlku si rozpusťte máslo na omaštění.
- 6. Vykynuté těsto rozdělte na několik dílů a vyválejte stejně tlusté válečky, které nožem rozkrájíte na stejné díly (asi 2 × 3 cm).
- 7. Z jednotlivých dílů vytvarujte kuličky. Každou kuličku omastěte máslem v kastrůlku (díky tomu se k sobě při pečení nepřilepí) a skládejte na plech jednu vedle druhé.
- 8. Buchtičky pečte na 180 °C asi 20–30 minut dozlatova.
- 9. Do másla, které zbylo v kastrůlku, zamíchejte med a rum a lehce prohřejte. Ještě horké buchtičky touto směsí potřete pomocí mašlovačky.
- 10. Než se buchtičky upečou, připravte krém. V hrnci smíchejte mléko se smetanou a vyškrábněte do něj vanilkový lusk. Prázdný lusk vložte do hrnce a vše přiveďte k varu. Poté odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vyjměte slupku od lusku.
- 11. V míse vyšlehejte žloutky se dvěma cukry a přidejte je do mléčné směsi. Za stálého míchání pomalu zahřívejte do zhoustnutí, aby se krém nesrazil.
- 12. Hotový krém odstavte a nechte lehce vychladnout. Poté do něj vmíchejte rum.
Pokud chcete vyzkoušet mouky s označením Klasa, mrkněte na značky Mlýn Havlíčkův Brod, Mlýn Herber, Mlýn Kojetín, Mlýn Perner Svijany, Mlýny J. Voženílek, Mlýn a krupárna MRSKOŠ nebo Naděžda Feithová ALFA mlýn a balírna Pouzdřany.