Celerová polévka s jablkem
Znáte zaručený recept na to, jak se hravě vypořádat s náladou sychravých dnů? Zkuste poctivou porci horké polévky, ta zaručeně rozzáří celý váš den! Máme pro vás tip. Tento měsíc pro vás Jirka a Marika z blogu Kitchen story nachystali recept na lahodnou celerovou polévku s jablky, která zahřeje tělo a povzbudí mysl – na podzim ideální.
Ingredience
- 1 menší celer (cca 400 g)
- 1 jablko
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 5 snítek tymiánu
- 1 cibule
- 200 ml suchého bílého vína
- 800–1000 ml zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- 50 ml smetany
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
50 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vymažte olejem.
- 2. Celer a jablko očistěte a nakrájejte na kostky velké přibližně 2 × 2 cm. Nakrájené kousky přendejte na plech, osolte a dobře promíchejte. Přidejte 3 snítky tymiánu a vložte do trouby.
- 3. Pečte, dokud celeru a jablku nezačnou hnědnout okraje, bude to trvat asi 30 minut.
- 4. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. V hrnci nechte rozpálit lžíci oleje a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte dozlatova.
- 5. Do hrnce k cibuli přidejte upečený celer s jablkem, zalijte vínem a nechte odpařit alkohol. Přilijte ¾ vývaru, lístky ze dvou snítek tymiánu, sůl, čerstvě mletý pepř a přiveďte k varu.
- 6. Hrnec odstavte z plotny a pomocí tyčového mixéru rozmixujte polévku dohladka. Pokud je polévka moc hustá, přilijte zbytek vývaru a dobře promíchejte.
- 7. Každou porci na závěr ještě vylepšete lžící smetany. Polévku nejen krásně zjemní, ale docílíte tak i sametovější chuti.