Cuketový krém
Cuketa nebo také cukina je tykvovitá zelenina, která je velmi nenáročná na pěstování. Vzhledem připomíná okurku, na rozdíl od ní se ale častěji podává tepelně zpracovaná, a to na mnoho různých způsobů. Mladé cuketky se vyjímají syrové v zeleninových salátech, cuketám obecně však sluší i zapékání, grilování, vaření nebo dušení. Cuketa má velmi jemnou chuť a snadno přejímá chuť dalších přísad, a tak jí prospívá koření a spojení s výraznými ingrediencemi, třeba s česnekem. Zkuste jako my cuketu rozmixovat do lahodného krému s mátou, citrónovou šťávou a zakysanou smetanou. Možná budete překvapeni, jak vás v létě osvěží.
Ingredience
Ingredience
- 600 g cukety
- hrst špenátových listů
- 4 ks jarní cibulky
- 600 ml zeleninového vývaru
- hrst čerstvé máty
- šťáva z 1/2 citrónu
- 100 g zakysané smetany
- špetka soli
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
30 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Nakrájejte jarní cibulku na kolečka, cuketu na půlkolečka a restujte na olivovém oleji cca 20 minut.
- 2. Osolte, opepřete, přidejte špenátové listy a zalijte vývarem.
- 3. Rozmixujte dohladka, přidejte citrónovou šťávu a zakysanou smetanu a promíchejte
- 4. Dozdobte mátou a podávejte.
Do polévky z bio cukety jsme přidali listový špenát řezaný Dione od společnosti AGRIMEX Vestec a. s. s označením Klasa.