Cuketový krém

Cuketa nebo také cukina je tykvovitá zelenina, která je velmi nenáročná na pěstování. Vzhledem připomíná okurku, na rozdíl od ní se ale častěji podává tepelně zpracovaná, a to na mnoho různých způsobů. Mladé cuketky se vyjímají syrové v zeleninových salátech, cuketám obecně však sluší i zapékání, grilování, vaření nebo dušení. Cuketa má velmi jemnou chuť a snadno přejímá chuť dalších přísad, a tak jí prospívá koření a spojení s výraznými ingrediencemi, třeba s česnekem. Zkuste jako my cuketu rozmixovat do lahodného krému s mátou, citrónovou šťávou a zakysanou smetanou. Možná budete překvapeni, jak vás v létě osvěží.

Ingredience

Ingredience

  • 600 g cukety
  • hrst špenátových listů
  • 4 ks jarní cibulky
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • hrst čerstvé máty
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 100 g zakysané smetany
  • špetka soli
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
Obtížnost:
Čas přípravy: 30 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Nakrájejte jarní cibulku na kolečka, cuketu na půlkolečka a restujte na olivovém oleji cca 20 minut.
  • 2. Osolte, opepřete, přidejte špenátové listy a zalijte vývarem.
  • 3. Rozmixujte dohladka, přidejte citrónovou šťávu a zakysanou smetanu a promíchejte
  • 4. Dozdobte mátou a podávejte.
Do polévky z bio cukety jsme přidali listový špenát řezaný Dione od společnosti AGRIMEX Vestec a. s. s označením Klasa.