Domácí bulka s bylinkovým máslem
Jarní recepty se nesou především v duchu čerstvosti a svěžesti. A právě proto jsme se rozhodli pro tento typ snídaně. Mladý špenát, čerstvá vajíčka, bylinky, pečená slanina a domácí bulka? Pokud míváte po ránu velký hlad, určitě tento pokrm vyzkoušejte. Při výběru jednotlivých surovin myslete na důležitou věc. Kvalitní
a především prověřené potraviny nesou některé z log kvality. Proto je při čtení jednotlivých etiket hledejte. Může se jednat o značky Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Tip: Pokud se rozhodnete tento pokrm využít k obědu, přidejte si k němu přílohu. Zpracovat můžete starší brambory a mrkve, které máte už nějaký čas v ledničce. Oloupejte je a nakrájejte na hranolky. V misce je osolte, posypejte sladkou paprikou a zakápněte pár kapkami oleje. Pečte rozprostřené na plech v troubě na 180 °C přibližně 30 minut
a průběžně kontrolujte, aby se nespálily.
Ingredience
- 450 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 180 ml vody
- 7 vajec
- 50 ml oleje
- 20 g cukru
- 200 g slaniny
- 100 g másla
- 50 g mladého špenátu
- 1 stroužek česneku
- 5 g sezamu
- větvička rozmarýnu
- větvička tymiánu
- špetka soli
Postup
- 1. Do hladké mouky přidáme vlažnou vodu s rozmíchaným droždím a cukrem. Důkladně promícháme a necháme 20 minut odpočinout. Přidáme 2 vejce, 30 ml oleje a sůl. Těsto důkladně uhněteme a necháme vykynout alespoň 60 minut.
- 2. Poté těsto znovu prohněteme, rozdělíme po 100 gramech a vytvarujeme bochánky, které položíme na plech s pečicím papírem. Necháme 15 minut odležet. Během této doby bulky ještě nakynou.
- 3. Jednotlivé bulky potřeme jedním rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a pečeme v troubě na 200 °C přibližně 12 minut. Hotové bulky přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
- 4. Povolené máslo smícháme s nastrouhaným česnekem, na drobno nasekanými bylinkami, solí a promícháme. Vejce usmažíme na zbylém oleji na pánvi. Slaninu opečeme do zlatova.
- 5. Bulky namažeme máslem, přidáme mladý špenát, nakrájená rajčata na kolečka, slaninu a vejce.