Domácí granola s bílým jogurtem a čerstvým ovocem
Skvělý tip na víkendovou snídani, nebo svačinu, kterou si můžete přibalit do práce, případně dětem do školy. Domácí granola je krásně křupavá a plná ořechů, ale zároveň je její příprava velice rychlá a jednoduchá. S ohledem na roční období ji můžete dozdobit různými druhy ovoce. Suroviny, pro které si půjdete do obchodu, doporučujeme vždy vybírat s logem Klasa nebo BIO na obalech nebo od místních osvědčených farmářů oceněných značkou Regionální potravina.
Tip: Pokud máte tento typ snídaní v oblibě, doporučujeme si připravit větší množství granoly do zásoby. Vyjma bílého jogurtu a ovoce mějte všech surovin přibližně 2–3× více. Upečenou granolu jednoduše přesypete do uzavíratelné nádoby a takto připravená vydrží i několik týdnů.
Ingredience
- 100 g ovesných vloček
- 50 g celých mandlí
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g lískových ořechů
- 10 g slunečnicových semínek
- 45 g medu
- 20 g kakaa
- 800 g bílého jogurtu
- hrst různých druhů ovoce – maliny, borůvky, jahody
Postup
- 1. Mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy překrájíme na menší kousky, přidáme slunečnicová semínka, ovesné vločky, kakao a vše promícháme. Přidáme olej, med a znovu vše promícháme
- 2. Granolu rovnoměrně rozprostřeme na pečicí papír a pečeme v troubě 30 minut na 160 °C. Během pečení granolu po 15 minutách promícháme a dopečeme. Hotovou granolu necháme vychladnout.
- 3. Bílý jogurt dáme do mísy, navrch poklademe granolu a nakrájené čerstvé ovoce.