Domácí loupáky

Také máte rádi, když si v klidu a pohodě můžete vychutnat domácí snídani? A co teprve sladké loupáky, které provoní celý byt? Upečte si je podle receptu blogerky Terezy z Foodlover.cz. Nezapomeňte na výběr surovin, které splňují všechny kvalitativní požadavky. Pomohou vám loga kvality.

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 180 ml vlažného mléka
  • 70 g cukru krupice
  • 1 žloutek
  • 75 g rozpuštěného másla
  • Špetka soli
  • Mák a plátky mandlí na posypání
  • 1 vejce na potírání
Obtížnost:
Čas přípravy: 90 min.
Porcí: 6

Postup

  • 1. Nejdříve si připravíme kvásek, do hrnečku nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme 2 lžíce mouky, lžíci cukru a mezi prsty rozdrobíme droždí. Vše dobře lžičkou zamícháme a necháme přikryté utěrkou na teplém místě asi 5 minut vzejít kvásek.
  • 2. Do mísy nasypeme mouku, cukr, přidáme zbylé mléko, 1 žloutek, rozpuštěné máslo, špetku soli a vzešlý kvásek. Necháme v robotu hnětací metlou asi 5 minut zpracovávat těsto, až se nelepí a je krásně plastické.
  • 3. Pokud robot nemáme, bude stačit asi 10 minut hnětat důkladně vařečkou. Těsto rozdělíme na dvě části, vytvarujeme bochánky, ty přikryjeme potravinovou fólií a necháme vykynout asi 45 minut.
  • 4. Vykynutý bochánek rozválíme na kruh o průměru cca 30 cm, nožem rozkrájíme na 6 trojúhelníků. Každý trojúhelník rukou ještě trošku natáhneme, stočíme v rohlíček, položíme na plech vyložený pečícím papírem - spojem dolů. Rohlíčky necháme kynout dalších 30 m
  • 5. Nakynuté rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem nebo mandlemi. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 15 minut až krásně zezlátnou.
Z uvedených surovin připravíte 12 loupáků.