Domácí paštika s jablky
A paštiku máte domácí? Až se vás hosté zeptají, můžete hrdě odpovědět, že ano. U paštiky se oceňuje nejen její jemnost, ale i komplexnost chutí. Že jste ještě tuhle delikatesu nikdy nezkoušeli připravit? Všechno je jednou poprvé.
Ingredience
- 500 g kuřecích jater
- 200 ml bílého vína
- 100 ml smetany
- 250 g slaniny
- 1 jablko
- ½ cibule
- sůl, pepř
- 2 bobkové listy
- hrst vlašských ořechů
- máslo
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
20 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Slaninu a cibuli nasekejte nadrobno.
- 2. Játra očistěte a nakrájejte na kostičky.
- 3. Na pánvi rozehřejte lžíci másla a osmahněte na něm slaninu s cibulí. Poté vmíchejte jablka a ještě krátce restujte.
- 4. Do pánve přidejte játra a vše společně osmažte. Poté směs podlijte vínem, přidejte bobkový list, osolte, opepřete a nechte vařit, dokud se víno nezredukuje a nevypaří se alkohol.
- 5. Směs podlijte troškou vody a nechte ještě pár minut dusit pod pokličkou, aby játra dostatečně změkla.
- 6. Vyjměte bobkový list a vše rozmixujte tyčovým mixerem. Vmíchejte smetanu a nahrubo nasekané ořechy
- 7. Paštiku nalijte do formy a její povrch zalijte rozpuštěným máslem.
- 8. Uložte přes noc do lednice, kde nechte paštiku ztuhnout.