Domácí perník s rybízovou marmeládou a šlehačkou

Jeden z nejtypičtějších zákusků v České republice. Nejen naše maminky, ale také babičky tuto dobrotu pekly několikrát do roka a vždy se všem sbíhaly sliny. Příprava je navíc velmi snadná a v obchodech naleznete mnoho surovin na pečení označených některým z log kvality. Vybírejte si oceněnou mouku, cukr, mléko nebo vejce, pouze tak budete mít jistotu, že nakupujete kvalitní suroviny.

Tip: Pokud nám v lednici zbude trochu kefírového mléka a nevíme, co s ním, je škoda jej vyhazovat. Můžeme přidat do perníkového těsta v poměru půl dávky mléka a půl dávky mléka kefírového. Perník dostane rázem zajímavější chuť a bude „vláčnější“.

Ingredience

  • 100 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 75 g cukru moučka
  • 250 ml polotučného mléka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 prášek do perníku
  • 1 vanilkový cukr
  • 25 g kakaa
  • 65 g povidel
  • 65 g másla
  • 250 ml smetany 30%
  • 100 g rybízové marmelády
Obtížnost:
Čas přípravy: 20 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Máslo, mléko, povidla a 2 dl smetany rozpustíme v rendlíku na mírném plameni a dáme zchladnout. Do mísy přidáme všechny ingredience kromě smetany a marmelády. Poté přilijeme vychladlou směs a vše důkladně promícháme.
  • 2. Hotovou směs nalijeme na vymazaný plech a pečeme v troubě na 170 °C přibližně 25 minut.
  • 3. Zbytek šlehačky vyšleháme mixérem do tuha. Marmeládu a šlehačku klademe na hotový perník.