Domácí perník s rybízovou marmeládou a šlehačkou
Jeden z nejtypičtějších zákusků v České republice. Nejen naše maminky, ale také babičky tuto dobrotu pekly několikrát do roka a vždy se všem sbíhaly sliny. Příprava je navíc velmi snadná a v obchodech naleznete mnoho surovin na pečení označených některým z log kvality. Vybírejte si oceněnou mouku, cukr, mléko nebo vejce, pouze tak budete mít jistotu, že nakupujete kvalitní suroviny.
Tip: Pokud nám v lednici zbude trochu kefírového mléka a nevíme, co s ním, je škoda jej vyhazovat. Můžeme přidat do perníkového těsta v poměru půl dávky mléka a půl dávky mléka kefírového. Perník dostane rázem zajímavější chuť a bude „vláčnější“.
Ingredience
- 100 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 80 g cukru krupice
- 75 g cukru moučka
- 250 ml polotučného mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 prášek do perníku
- 1 vanilkový cukr
- 25 g kakaa
- 65 g povidel
- 65 g másla
- 250 ml smetany 30%
- 100 g rybízové marmelády
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
20 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Máslo, mléko, povidla a 2 dl smetany rozpustíme v rendlíku na mírném plameni a dáme zchladnout. Do mísy přidáme všechny ingredience kromě smetany a marmelády. Poté přilijeme vychladlou směs a vše důkladně promícháme.
- 2. Hotovou směs nalijeme na vymazaný plech a pečeme v troubě na 170 °C přibližně 25 minut.
- 3. Zbytek šlehačky vyšleháme mixérem do tuha. Marmeládu a šlehačku klademe na hotový perník.