Domácí sekaná
Ať už vám nejvíce chutná s bramborovou kaší, nebo máte rádi sekanou s pečivem, vždy se hodí mít po ruce prověřený recept. Kromě masa věnujte pozornost i výběru ostatních surovin, které jsou při vaření stejně tak důležité. Věděli jste například, že pokud zní název kečupu jinak, než „kečup“, pravděpodobně nesplňuje kvalitativní požadavky, které kečup splňovat musí?
Ingredience
- 850 g mletého masa (2/3 hovězího, 1/3 vepřového)
- 2 a ½ cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 vejce + jedno na potírání
- 3 hrsti strouhanky
- Velká špetka soli
- Čerstvě mletý pepř
- Hrst nasekané hladkolisté petrželky
- Majoránka
- 100 g slaniny
- 2 dcl piva
- 2 lžičky kečupu
- 2 lžičky hořčice
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
90 min.
Porcí:
5
Postup
- 1. 2 cibule, 2/3 slaniny, česnek a petrželku nasekejte nadrobno, nebo rozmixujte v mixeru.
- 2. Do mísy vložte maso, přidejte nasekanou směs, lžičku majoránky, vejce, strouhanku, kečup a hořčici.
- 3. Maso a ostatní ingredience dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
- 4. Rukama vytvarujte sekanou a několikrát s ní uhoďte o prkénko, aby se dobře zpevnila.
- 5. Zbylou cibuli nakrájejte na kolečka a zbylou slaninu na větší kousky.
- 6. Cibuli a slaninu vložte na dno pekáče a zalijte pivem. Do pekáče vložte sekanou a potřete ji rozšlehaným vejcem.
- 7. Pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 1 hodinu a během pečení občas potírejte vejcem.