Farmářský salát se ztraceným vejcem

Máte pořádný hlad a přesto byste si chtěli dát salát? Vyzkoušejte farmářský salát se ztraceným vejcem, bramborami a koprem. Při výběru vajec na vaření nezapomeňte zkontrolovat, odkud vejce pocházejí. To zjistíte podle razítka na skořápce.

Ingredience

Ztracené vejce

  • 1 vejce
  • 3 lžíce octa

Salát

  • 250 g menších brambor
  • ½ červené cibule
  • hrst polníčku
  • hrst čerstvého špenátu
  • 40 g slaniny
  • snítka kopru
  • sůl, pepř

Zálivka

  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • lžíce nasekaného kopru
Obtížnost:
Čas přípravy: 40 min.
Porcí: 2

Postup

  • 1. Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
  • 2. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.
  • 3. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.
  • 4. Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.
  • 5. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.
  • 6. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.
  • 7. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.
  • 8. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lž
  • 9. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.
  • 10. Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.