Farmářský salát se ztraceným vejcem
Máte pořádný hlad a přesto byste si chtěli dát salát? Vyzkoušejte farmářský salát se ztraceným vejcem, bramborami a koprem. Při výběru vajec na vaření nezapomeňte zkontrolovat, odkud vejce pocházejí. To zjistíte podle razítka na skořápce.
Ingredience
Ztracené vejce
- 1 vejce
- 3 lžíce octa
Salát
- 250 g menších brambor
- ½ červené cibule
- hrst polníčku
- hrst čerstvého špenátu
- 40 g slaniny
- snítka kopru
- sůl, pepř
Zálivka
- 6 lžic olivového oleje
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 1 lžička medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
- lžíce nasekaného kopru
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
40 min.
Porcí:
2
Postup
- 1. Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
- 2. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.
- 3. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.
- 4. Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.
- 5. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.
- 6. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.
- 7. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.
- 8. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lž
- 9. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.
- 10. Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.