Gratinované brambory s tymiánem
Pokud věnujeme bramborám lehkou péči, můžeme z nich vytvořit naprosto skvělý pokrm, kterým potěšíme celou rodinu. Tentokrát si připravíme gratinované brambory s tymiánem. Takto připravené brambory můžeme použít jako hlavní chod, ale třeba také jako přílohu. Při výběru suroviny v obchodě doporučujeme hledat ty, které nesou některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budete mít jistotu, že se jedná o kvalitní potraviny.
Tip: Pokud nám zbude pár oloupaných brambor, je veliká škoda je vyhazovat. Nakrájíme je na malé kostičky a v osolené vodě uvaříme do poloměkka. Scedíme a přidáme na pánev. Zakápneme trochou olivového oleje, přidáme prolisovaný česnek, zbytek tymiánu a smažíme do zlatova. Takto připravené a vychladlé brambory můžeme přidat například do salátu.
Ingredience
- 1 kg brambor
- 0,5 l smetany
- 3 stroužky česneku
- 1 stonek tymiánu
- 80 g parmazánu
- 20 g másla
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
Postup
- 1. Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky a smícháme je se smetanou, prolisovaným česnekem, na jemno nasekaným tymiánem, parmazánem, solí, pepřem a přidáme špetku muškátového oříšku.
- 2. Do předem vymazaného pekáčku přendáme brambory a pečeme v troubě na 165 °C zhruba 50 minut, dokud nejsou brambory měkké.