Grilované meruňky se zakysanou smetanou, ořechy a rumem

Opečený sýr, zelenina nebo maso patří k evergreenům českého grilování. Pokud ale budete chtít svou rodinu či hosty překvapit, můžete si nad rozpáleným roštem připravit i skutečně nevšední suroviny – třeba šťavnaté meruňky. Toto oblíbené ovoce, které se vyznačuje svěží, letní chutí, můžete podávat jako vynikající sladkou tečku za hlavním chodem, anebo pouze jen tak, ke kávě nebo čaji.

I ke grilování volte kvalitní a zralé meruňky. Jak je poznáte? Stačí se podívat na její slupku! Zlatavá a plná barva vám řekne, že je meruňka připravená k tomu, aby vás potěšila svou sladkou chutí. Naopak, pokud je slupka meruňky spíše do žluta, ještě není zralá a raději ji nechte chvilku dozrát.


Ingredience

Grilované meruňky

  • 1 kg zralých meruněk
  • 150 g cukru krystal
  • 50 g másla
  • 0,4 cl rumu
  • 50 g vlašských ořechů
  • 190 g zakysané smetany
  • špetka soli
Obtížnost:
Čas přípravy: 45 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Meruňky rozkrojíme na polovinu a vyjmeme pecku.
  • 2. Cukr necháme zkaramelizovat, opatrně přilijeme rum, trochu vody, osolíme, odstavíme z tepla a zašleháme máslo.
  • 3. Meruňky ugrilujeme do poloměkka na grilu, vložíme je do hotového karamelu, kterým meruňky důkladně obalíme a necháme je v karamelu chvilku probublat na grilu.
  • 4. Na hotové meruňky přidáme nasekané ořechy a zakysanou smetanu.
Místo meruněk můžete použít i jiné ovoce, které máte rádi – například broskve či hrušky.