Grilované meruňky se zakysanou smetanou, ořechy a rumem
Opečený sýr, zelenina nebo maso patří k evergreenům českého grilování. Pokud ale budete chtít svou rodinu či hosty překvapit, můžete si nad rozpáleným roštem připravit i skutečně nevšední suroviny – třeba šťavnaté meruňky. Toto oblíbené ovoce, které se vyznačuje svěží, letní chutí, můžete podávat jako vynikající sladkou tečku za hlavním chodem, anebo pouze jen tak, ke kávě nebo čaji.
I ke grilování volte kvalitní a zralé meruňky. Jak je poznáte? Stačí se podívat na její slupku! Zlatavá a plná barva vám řekne, že je meruňka připravená k tomu, aby vás potěšila svou sladkou chutí. Naopak, pokud je slupka meruňky spíše do žluta, ještě není zralá a raději ji nechte chvilku dozrát.
Ingredience
Grilované meruňky
- 1 kg zralých meruněk
- 150 g cukru krystal
- 50 g másla
- 0,4 cl rumu
- 50 g vlašských ořechů
- 190 g zakysané smetany
- špetka soli
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
45 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Meruňky rozkrojíme na polovinu a vyjmeme pecku.
- 2. Cukr necháme zkaramelizovat, opatrně přilijeme rum, trochu vody, osolíme, odstavíme z tepla a zašleháme máslo.
- 3. Meruňky ugrilujeme do poloměkka na grilu, vložíme je do hotového karamelu, kterým meruňky důkladně obalíme a necháme je v karamelu chvilku probublat na grilu.
- 4. Na hotové meruňky přidáme nasekané ořechy a zakysanou smetanu.
Místo meruněk můžete použít i jiné ovoce, které máte rádi – například broskve či hrušky.