Grilovaný kapr na salátu z pečených paprik

Říká se, že středomořská kuchyně je jednou z nejzdravějších. Je totiž plná ryb, zeleniny a bylinek. Tohle všechno najdete i v tomto prostém, ale naprosto famózním receptu, který dokazuje, že v jednoduchosti je síla. A protože jsme v České republice, nemohli jsme sáhnout po žádné jiné rybě než po kaprovi. Ten si hrdě udržuje krásné první místo co do oblíbenosti našich ryb. A není se čemu divit. Ochutnejte sami.

Tip: Kapr obsahuje potřebné a srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny a lehce stravitelné bílkoviny. Hodí se hlavně na smažení a pečení. Určitě znáte Pohořelického nebo Třeboňského kapra, oba jsou oceněni evropským chráněným označením původu.

Ingredience

Na rybu

  • 2 filety kapra s kůží
  • hrst čerstvého tymiánu
  • hrst čerstvého kopru
  • sůl
  • olivový olej

Na salát

  • 2 červené papriky
  • 2 oranžové papriky
  • hrst slunečnicových semínek
  • hrst čerstvého kopru
  • 1 citron
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • dýňový olej
Obtížnost:
Čas přípravy: 65 min.
Porcí: 2

Postup

  • 1. Nachystejte si marinádu smícháním zhruba 200 ml olivového oleje se solí a posekanými bylinkami.
  • 2. Kapří filety omyjte, osušte a nechte alespoň 30 minut marinovat. Poté dejte péct na rozpálený gril na zhruba 8 minut.
  • 3. Papriky opečte na grilu do černa ze všech stran, poté je vložte do mísy, kterou zakryjte potravinářskou folií.
  • 4. Nechte 10 minut zapařit, pak z paprik oloupejte slupku, vyndejte jadýrka a nakrájejte je na proužky.
  • 5. Zakápněte papriky dýňovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte se slunečnicovými semínky a posekaným koprem.
  • 6. Filety kapra podávejte na paprikovém salátu.