Grilovaný sýr s bílou plísní s česnekem a bylinkami, zeleninový špíz

Jemný, krásně vláčný a lahodný – takový je sýr s bílou plísní připravený na grilu. Tento měkký sýr s bílou ušlechtilou plísní má sametový povrch a jemný, vláčný vnitřek. Dokonale se hodí na grilování, ale své zastoupení si najde i ve studené kuchyni, kde se perfektně páruje s vínem, ořechy, ovocem – například hrozny, ale hodí se i k uzeninám. Při grilování je u nás velmi oblíbenou pochoutkou, kterou zvládne připravit i úplný začátečník. Stačí jej vhodně zkombinovat s bylinkami a trocha voňavého štěstí je na světě. Při výběru surovin vždy hledejte ty kvalitní, poznáte je například podle log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Ingredience

Grilovaný sýr

  • 4 ks sýru s bílou plísní
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g brusinek
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • 2 barevné papriky
  • 1 červená cibule
  • 100 g žampionů
  • 2 předvařené kukuřice
  • 0,1 l oleje
  • bylinky, sůl, pepř, grilovací koření
Obtížnost:
Čas přípravy: 40 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Oloupaný česnek spolu s bylinkami nasekáme najemno a dáme do mísy, přidáme olej, sůl, pepř, grilovací koření a vše důkladně zamícháme.
  • 2. Ve směsi obalíme sýry s bílou plísní, které poté zabalíme do alobalu a ugrilujeme na grilu.
  • 3. Hotové sýry vybalíme z alobalu a přidáme na ně brusinky.
  • 4. Cuketu, papriku, lilek, červenou cibuli, žampiony a kukuřici nakrájíme na různé tvary, které napícháme na špejle, potřeme zbylou směsí oleje s bylinkami a ugrilujeme dozlatova.
Tip: Špíz můžete konzumovat jako přílohu anebo si jeho jednotlivé části namáčet do rozteklého sýra.