Houbový krém se sýrovo-šunkovými knedlíčky
Houbový krém s knedlíčky? Že jste ještě tuto kombinaci nevyzkoušeli? Teď je ta správná chvíle. Houbové aroma a kuřecí vývar k sobě perfektně ladí. Sýrovo-šunkové knedlíčky jsou pak pomyslnou třešinkou polévky.
Ingredience
Polévka
- 400 g hub (hříbky, žampiony nebo podobné druhy hub)
- 1 cibule
- 50 g másla
- olej
- 2 lžíce hladké mouky
- 600 ml vývaru
- 250 ml 30% smetany
- sůl, pepř
- 1 lžička drceného kmínu
- hladkolistá petržel
Knedlíčky
- 1 šalotka
- 25 g másla
- 2 lžíce smetany
- 1 rohlík
- 1 vejce
- 50 g eidamu v celku
- 2 plátky šunky
- lžička nasekané petržele
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
- 2 lžíce strouhanky
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
40 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Houby očistěte a nakrájejte na čtvrtky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Nechte ji zesklovatět na rozpuštěném másle, do kterého vmíchejte trochu oleje.
- 2. Do hrnce přidejte houby, kmín a vše orestujte. Zaprašte houby moukou, promíchejte a po chvilce vlijte do hrnce vývar. Osolte, opepřete a vařte asi 20 minut. Poté vše rozmixujte.
- 3. Do rozmixované polévky přidejte smetanu a ještě 10 minut provařte. Vmíchejte nasekanou petržel.
- 4. Připravte knedlíčky: šalotku oloupejte, nasekejte nadrobno a osmahněte na rozpuštěném másle.
- 5. Rohlík nakrájejte nadrobno a zalijte ho smetanou a rozšlehaným vejcem. Nastrouhejte sýr a šunku nakrájejte na malé kousky. Vše vmíchejte k rohlíku. Osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek a přidejte nasekanou petržel.
- 6. Vmíchejte strouhanku a nechte těsto pár minut odstát. V případě potřeby jej můžete naředit smetanou, nebo zahustit další strouhankou. Z těsta tvarujte knedlíčky a ty 3–5 minut provařte ve vroucí vodě. Poté je podávejte v krémové polévce.