Hovězí vývar se zeleninou a písmenky
Uvařte si pomalu tažený hovězí vývar, který zahřeje u srdce i na jazyku a dokáže vás postavit na nohy, když je třeba! Nic neuspěchejte, příprava silného, voňavého vývaru, který má až léčivé účinky a v mnoha domácnostech představuje tradiční nedělní oběd, vyžaduje několik hodin. Pro výraznější chuť nechte hovězí kosti nejprve upéct. Nudle zase můžete nahradit třeba písmenky, která potěší nejen malé jedlíky.
Ingredience
Polévka
- 500 g hovězího masa (např. plec)
- 200 g hovězích kostí (např. morkové nebo oháňka)
- 1 velká cibule
- ½ celeru
- 3 mrkve
- 3 petržele
- bílá část pórku
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- snítka tymiánu
- 1 rajče
další ingredience
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 4 řapíky celeru
- hladkolistá petržel
- písmenkové těstoviny
- sůl
- pepř
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
180 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Hovězí maso, kosti, mrkev, celer, pórek, petržel a cibuli (rozpůlenou i se slupkou) vyskládejte na plech a na 180 °C nechte opéct dozlatova.
- 2. Opečenou směs vložte do hrnce, přidejte veškeré koření, asi 3,5 l vody a pomalu přiveďte k varu. Poté sporák stáhněte na nižší teplotu, aby voda jen občas probublala.
- 3. Takto nechte vývar vařit minimálně 3 hodiny, ale vařte raději déle, aby byl vývar silnější. Během vaření z vývaru sbírejte vzniklou pěnu.
- 4. Hotový vývar sceďte a zeleninu již dál nepoužívejte.
- 5. Maso nakrájejte na menší kousky a odložte na později.
- 6. Čerstvou mrkev, petržel i řapíkatý celer očistěte, nakrájejte a vložte do vývaru. Přiveďte k varu a vařte do změknutí.
- 7. Polévku dochuťte solí a pepřem a vraťte do ní pokrájené maso.
- 8. Těstoviny uvařte zvlášť a přidávejte je do každé porce až před servírováním. Každou porci ozdobte čerstvou hladkolistou petrželí.
Jakými písmenky zavařit polévku? Z Rosických bezvaječných těstovin KLASA sestavíte nápis KLASA lusknutím prstu. Zvolit můžete i barevná PÍSMENKA PŠENIČNÁ MIX se značkou Bio.