Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem
Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm ze žlutého nebo zeleného hrachu, na který předci nedali dopustit z mnoha důvodů. Tohle rychlé jídlo za pár korun ale řada lidí dodnes nemá v oblibě. Mnozí z nás na „hrachovku“ ze školních jídelen a kantýn, kde jí nebyla dopřána náležitá péče, zkrátka rádi nevzpomínáme. Dnes už ale dávno neplatí za rozbředlý pokrm bez chuti a bez zápachu. Objevuje se na stolech bister i moderních restaurací, a to nejen v osvědčených kombinacích s uzeným masem, párkem, vejcem nebo kyselou okurkou. Když ji zkusíte s precizně upraveným trhaným vepřovým masem dle našeho návodu, určitě si vybojuje místo i na vaší slavnostní štědrovečerní tabuli.
TIP! Jaký zvolit hrách? Rozhodovali jsme mezi hrachem žlutým – loupaným půleným od Naděždy Feithové a hrachem zeleným nebo hrachem žlutým půleným od společnosti ESSA. Všechny tři mají značku Klasa.
Ingredience
Ingredience na kaši
- 500 g zeleného hrachu
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce hladké mouky
- 120 ml mléka
- 2 velké stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce másla
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Ingredience na trhané vepřové
- 0,5 kg vepřové krkovice bez kosti
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 5 stroužků česneku
- 280 g rajčatového protlaku
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce medu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- slunečnicový olej
Postup
- 1. Hrách několikrát pořádně propláchněte a nechte alespoň 5 hodin namočený ve vývaru.
- 2. Přidejte bobkový list a ponechte v hrnci takové množství tekutiny, aby byl hrách zcela ponořený. Pak hrách přiveďte k varu.
- 3. Až bude hrách uvařený, vyndejte bobkové listy a rozmixujte hrách na kaši.
- 4. Ve druhém hrnci rozehřejte sádlo a přidejte k němu mouku, kterou nechte zpěnit. Poté zalijte mlékem a krátce povařte.
- 5. Přidejte hrách, prolisovaný česnek a vše osolte a opepřete.
- 6. Kaši zjemněte lžící másla.
- 7. Krkovici dejte do pekáče a potřete jí směsí cukru, mleté papriky, hořčice, soli, pepře, slunečnicového oleje a dvou prolisovaných stroužků česneku.
- 8. Takto připravené maso nechte v marinádě alespoň 6 hodin.
- 9. Poté maso podlijte 150 ml vody a dejte péct na cca 2–3 hodiny na 150 stupňů, dokud se nebude doslova rozpadat. Pak natrhejte maso vidličkou na kousky.
- 10. Připravte si omáčku smícháním protlaku s kečupem, medem a zbylým prolisovaným česnekem a následně ji osolte a opepřete.
- 11. Poté smíchejte maso s omáčkou a nechte prohřát na mírném ohni.
- 12. Podávejte s hrachovou kaší.