

Hráškový krém se slaninou
Chutný, snadný na přípravu, pažitkou posypaný a slaninou ozdobený… Hráškový krém po právu patří k nejoblíbenějším polévkám a není třeba dodávat proč! Hrášek navíc obsahuje spoustu vitamínů, ale také velké množství minerálních látek, jako je fosfor, draslík, vápník a hořčík. V květnu začíná hrášková sezóna, tak dobrou chuť!
Ingredience
Ingredience
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 2 šalotky
- bílá část z jednoho pórku
- 500 g mraženého hrášku
- 100 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání 33 %
- 2 lžíce másla
- 6 plátků slaniny
- zakysaná smetana k podávání
- špetka muškátové oříšku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
35 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. V hrnci na rozpuštěném másle orestujte nakrájenou šalotku a pórek.
- 2. Vsypejte hrášek, osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
- 3. Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
- 4. Až bude hrášek měkký, stáhněte plamen, přilijte mléko a smetanu. Následně rozmixujte v hladký krém.
- 5. Polévku můžete přecedit a propasírovat přes jemný cedník.
- 6. Dozdobte opečenou slaninou na plátky nebo na kostičky a lžící zakysané smetany.
Smetanu jsme zvolili od Moravia Lacto, ale neprohloupíte ani s tou od Bohemilk. Obě totiž mají značku kvality Klasa.

Další recepty
