Hruškový koláč
Máme pocit, že hrušky jsou lehce opomíjené ovoce, přestože jsou stejně jako jablka dobré, sladké, zkrátka jako med. Také jsou „letní“ a „zimní“, také obsahují spoustu vitaminů a minerálů, také je seženete za pár korun a také s jejich přispěním upečete koláč, kterým všem vyrazíte dech. A co teprve když jim ještě prozradíte, že hrušky díky vysokému podílu vody čistí střeva a pomáhají při trávicích obtížích. Mají ale samozřejmě daleko víc skvělých schopností. Odvar z hrušek se odpradávna podával při všech chorobách spojených s vyššími teplotami a zimnicí. Hruškových koláč s tvarohem a vlašskými ořechy můžete odteď podávat při každé slavnostnější příležitosti nebo prostě jen tak.
TIP! Našemu koláči dodal chuť Hlavnický tvaroh z farmy (Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice), který v letošním roce zvítězil v soutěži Regionální potravina v kategorii Sýry (včetně tvarohu) v Moravskoslezském kraji.
Ingredience
Na těsto
- 160 g hladké mouky
- 60 g cukru krupice
- 1 žloutek
- 60 g másla + na vymazání formy
- špetka soli
- voda dle potřeby
Na náplň
- 100 g plnotučného tvarohu
- 200 g žervé
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 5 velkých hrušek
- 50 g vlašských ořechů
- 2 lžíce tekutého medu
Postup
- 1. V misce smíchejte prosetou mouku, cukr, sůl, máslo, žloutek a cca 3 lžíce studené vody. Z ingrediencí vypracujte hladké těsto, které následně nechejte zhruba 30 minut odpočívat v lednici.
- 2. Nízkou koláčovou formu vymažte máslem a vložte do něj rozválené těsto. Ořízněte přečnívající okraje. Propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut do trouby rozehřáté na 190 stupňů.
- 3. V misce smíchejte tvaroh, žervé, vejce, a extrakt. Směs rovnoměrně naneste na koláčové těsto, přidejte rozpůlené, oloupané a očištěné hrušky. Zasypte ořechy a zakapejte medem.
- 4. Pečte v troubě cca 45 minut, dokud nebude povrch zlatavý.