Hunc
Všichni milujeme jídla, která jsou snadná, chutná a levná. A pokud jsou navíc regionální, z lokálních surovin a zdravá, je to přesně to, co si rádi uvaříme. Hunc! Že jste o huncu ještě neslyšeli? Recept na zapečené brambory s kroupami pochází z Pojizeří a nejlíp chutná v kombinaci s kysaným zelím, zelným salátem, nakládanou řepou či kyselými okurkami.
Ingredience
Ingredience
- 200 g krup
- 1 kg nových brambor
- 100 g uzeného špeku nebo slaniny
- 4 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- čerstvá majoránka
- 3 stroužky česneku
- sůl
- nakládané okurky nebo nakládaná řepa
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
75 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Kroupy podle návodu namočte na několik hodin do studené vody a poté důkladně propláchněte.
- 2. Uvařte je doměkka v osolené vodě se lžící sádla.
- 3. Ve slupce uvařte brambory a nakrájejte je na plátky.
- 4. Na pánvi orestujte špek s pokrájenou cibulí.
- 5. Smíchejte kroupy, brambory, špek s cibulí a přidejte prolisovaný česnek, čerstvou majoránku, sůl a pepř podle chuti.
- 6. Směs pečte na 180 °C v zapékací míse vymazané sádlem dozlatova zhruba 25 minut.
- 7. Servírujte s nakládanou řepou nebo okurkami.
Do receptu jsme použili kroupy ječné značky Naděžda Feithová ALFA mlýn a balírna Pouzdřany. Jsou chutné a mají označení Klasa.