Jablečné řezy se zakysanou smetanou
Které ovoce si udržuje svou standardně dobrou chuť po celý rok? Rozhodně jablka. Proto je využijeme v dnešním dezertu, a to dokonce v jejich syrové podobě. Přestože nám může toto ovoce připadat poněkud všední a obyčejné, vězte, že je perfektním zdrojem nejen vitaminů a minerálů, ale také antioxidantů. A samozřejmě také vlákniny, která podporuje správnou činnost střev. K jablkům jsme přidali lehký piškot a svěží zakysanou smetanu smíchanou s bílým jogurtem. Pro lepší konzistenci jsme náš dezert zalili slabounkou vrstvou želatiny. Ať vám chutná.
Tip: Jakou vybrat zakysanou smetanu? Třeba vítěze ocenění Regionální potravina z roku 2020. Nabízí se BIO Kysanka od Ing. Jiřího Kubernáta – Farma Kubernát (Karlovarský kraj) nebo BIO zakysaná smetana od Milko se značkami kvality „Biolist“ a „Biozebra“.
Ingredience
Na těsto
- 4 vejce
- 200 g cukru moučka
- 200 g polohrubé mouky
- 8 lžic slunečnicového oleje
- 8 lžic vlažné vody
- 1 kypřicí prášek
- Tuzemák
Krém
- 2 zakysané smetany
- 1 bílý jogurt
- 1 vanilkový cukr
- 4 jablka
- 2 pytlíky želatiny
- Tuzemák
Postup
- 1. V míse vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme vodu, tuzemák a znovu šleháme. Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- 2. Až se směs spojí, začneme pomalu přidávat sníh z bílků, a nakonec pomalu přiléváme olej. Těsto vlijeme do menšího pekáče na pečicí papír. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.
- 3. Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem, vanilkovým cukrem a tuzemákem. Jablka nastrouháme nahrubo a vymačkáme z nich šťávu, ve které rozpustíme želatinu (můžeme přilít trochu jablečného džusu).
- 4. Na upečený piškot rozetřeme zakysanou smetanu. Poté opatrně naklademe nastrouhaná jablka a, nakonec nalijeme želatinu (můžeme si pomoci silikonovým štětcem pro lepší rozprostření).