Jablečný beránek (hrnkový)
Bez beránka by nebyly Velikonoce to pravé. Tento hrnkový vám navíc půjde pěkně od ruky. Čerstvá jablka beránka krásně zvláční a dodají mu lehké ovocné aroma. Na přípravu vybírejte jablka, která voní a nejsou potlučená. Pokud chcete mít jistotu, která jablka jsou v daném období nejlepší, přečtěte si náš článek. Nezbývá než oprášit formu a pustit se do pečení.
Ingredience
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 3/4 hrnku rozpuštěného másla
- 2 lžičky strouhané citronové kůry
- 4 vejce
- 1 hrnek mléka
- 2 nastrouhaná jablka
- 2 lžičky skořice
- půl hrnku plátkových mandlí
- tuk na vymazání formy + hrubá mouka
Na ozdobení
- 1 bílek
- 15–20 dkg moučkového cukru
- 1 kávová lžička citronové šťávy
- 2 hřebíčky
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
90 min.
Porcí:
8
Postup
- 1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a s cukrem.
- 2. Přidejte máslo, strouhané jablko, citronovou kůru, skořici, mléko, mandle a vejce.
- 3. Vypracujte hladké těsto a vlijte ho do dobře vysypané formy na beránka (asi 5 mm pod okraj). Přiklopte druhou částí formy.
- 4. Na 180 stupňů pečte 45–60 min. Jestli je beránek hotový, můžete vyzkoušet vpíchnutím špejle.
- 5. Po upečení nechte formu odstát v chladu. Vyklopte beránka, na krk mu uvažte mašli a ozdobte ho.
Štítky
beránek
velikonoce
jablka