Jablečný beránek (hrnkový)

Bez beránka by nebyly Velikonoce to pravé. Tento hrnkový vám navíc půjde pěkně od ruky. Čerstvá jablka beránka krásně zvláční a dodají mu lehké ovocné aroma. Na přípravu vybírejte jablka, která voní a nejsou potlučená. Pokud chcete mít jistotu, která jablka jsou v daném období nejlepší, přečtěte si náš článek. Nezbývá než oprášit formu a pustit se do pečení.

Ingredience

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 3/4 hrnku rozpuštěného másla
  • 2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 4 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 nastrouhaná jablka
  • 2 lžičky skořice
  • půl hrnku plátkových mandlí
  • tuk na vymazání formy + hrubá mouka

Na ozdobení

  • 1 bílek
  • 15–20 dkg moučkového cukru
  • 1 kávová lžička citronové šťávy
  • 2 hřebíčky
Obtížnost:
Čas přípravy: 90 min.
Porcí: 8

Postup

  • 1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a s cukrem.
  • 2. Přidejte máslo, strouhané jablko, citronovou kůru, skořici, mléko, mandle a vejce.
  • 3. Vypracujte hladké těsto a vlijte ho do dobře vysypané formy na beránka (asi 5 mm pod okraj). Přiklopte druhou částí formy.
  • 4. Na 180 stupňů pečte 45–60 min. Jestli je beránek hotový, můžete vyzkoušet vpíchnutím špejle.
  • 5. Po upečení nechte formu odstát v chladu. Vyklopte beránka, na krk mu uvažte mašli a ozdobte ho.