Jablečný štrúdl
Téměř každá rodina má svůj rodinný recept na štrúdl z jablek. Liší se ve způsobu jejich přípravy i ve volbě těsta. My jsme zůstali u klasiky – oblíbeného listového těsta, o to více jsme si ale pohráli s jablky. Nechali jsme je zkaramelizovat společně se skořicí a následně je smíchali s ořechy a rozinkami naloženými v rumu. Na těsto jsme kromě nich přidali ještě nastrouhaný perník. Veškeré použité suroviny jsme vybírali pečlivě, protože jsme chtěli, aby se stal z našeho receptu fenomén. Proto nám s jejich výběrem pomáhaly také značky kvality potravin jako např. Klasa, Regionální potravina a BIO. Ty jsou totiž zárukou, že nám bude chutnat.
Ingredience
Ingredience
- 1 listové těsto
- 5 jablek
- 50 g cukru krupice
- 50 g rozinek
- 50 g vlašských ořechů
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 50 g perníku
- skořice, rum, hrstka hladké mouky
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
70 min.
Porcí:
8
Postup
- 1. Z cukru uděláme světlý karamel a vložíme do něj na kostičky nakrájená jablka. Přisypeme skořici a vyvaříme šťávu z jablek.
- 2. Přesypeme jablka a smícháme je s nasekanými ořechy a rozinkami, které byly namočené v rumu. Přidáme vanilkový cukr a vše dobře promícháme.
- 3. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu do tvaru obdélníku a potřeme ho vejcem.
- 4. Zastrouháme perníkem a přendáme jablečnou směs na těsto a dobře zabalíme. Celý závin potřeme vajíčkem a můžeme posypat krupicovým cukrem pro křupavý efekt.
- 5. Závin pečeme na 180 °C cca 25 minut.