Jablková bábovka
Kynutá, třená, piškotová, kakaová, mramorová, hrníčková, šlehačková, tvarohová, pudinková, olejová, maminčina, babiččina, domácí... Osvědčených receptů na bábovku, která představuje jeden z našich nejoblíbenějších doma připravovaných dezertů, existuje celá řada. Předáváme si je z generace na generaci, sbíráme je po návštěvách a myslíme si, že „ta naše“ je stejně ta nej. My jsme upekli bábovku z jablek a tvarohu, protože tahle kombinace je dle nás na podzim jako dělaná, zvlášť když je servírovaná se zakysanou smetanou a teplým kakaem.
TIP! Vyzkoušejte plnotučný Hlavnický tvaroh z farmy ze Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice. Je vítězem soutěže Regionální potravina 2019 v Moravskoslezském kraji a chutná skvěle.
Ingredience
Ingredience
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g plnotučného tvarohu
- 250 g cukr krupice
- 200 g másla
- 4 vejce
- 4 velká kyselejší jablka
- 1 prášek do pečiva
- 100 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce tuzemáku
- sůl
- zakysaná smetana k podávání
Postup
- 1. Oloupaná jablka nastrouhejte. Pokud při strouhání pustí vodu, slijte ji.
- 2. Žloutky vyšlehejte s máslem a cukrem do pěny a přidejte prosetou mouku a prášek do pečiva.
- 3. Dále přidejte tuzemák, mléko a tvaroh.
- 4. Z bílků ušlehejte sníh, který osolte a postupně ho přimíchejte společně s jablky ke směsi.
- 5. Směs vlijte do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané moukou a pečte cca 45 minut na 170 °C.
- 6. Podávejte se zakysanou smetanou.