Jarní koláč s chřestem a smetanou
Chřest je králem jarní zeleniny! Chřestová sezóna je obvykle od dubna do června. Toto období je naprosto ideální pro přípravu vynikajícího jarního koláče, ve kterém můžete využít čerstvé a sezónní ingredience. A víte, jak poznat, jestli je chřest čerstvý? Francouzi na to mají zvláštní, ale praktický zvyk. Když si kupují chřest, před konzumací jej nalomí, aby zjistili, jak čerstvý je. Pokud je lámavý zvuk slyšet, je chřest čerstvý, pokud ne, znamená to, že už tak čerstvý není. V Čechách má chřest dlouholetou tradici a jeho chuť oceňují gurmáni a kuchaři po celém světě. Sáhněte tedy po kvalitních surovinách a připravte si s námi jarní koláč s chřestem a smetanou, který je ideální jako rychlý oběd nebo jako předkrm večeře. Má vynikající chuť i texturu – listové těsto je lehké a křupavé, zatímco chřest je měkký a lahodně šťavnatý.
Ingredience
Koláč
- 500 g zeleného chřestu
- 270 g listového těsta
- 2 ks vajec
- 500 g zakysané smetany
- 100 g tvrdého strouhaného sýra
- 800 g fazolí nebo hrachu na zatížení těsta
- sůl, pepř
Postup
- 1. Chřest zbavíme dřevnatého konce a nakrájíme na větší kousky.
- 2. 3 minuty vaříme ve vroucí osolené vodě.
- 3. Poté chřest zchladíme ve studené vodě a osušíme ubrouskem.
- 4. Listové těsto rozválíme na tenký plát, který vložíme do kulaté dortové formy s pečicím papírem.
- 5. Propícháme spodek těsta vidličkou, přidáme suché fazole nebo hrách, kterým těsto zatížíme, aby drželo tvar.
- 6. Předpečeme v troubě na 180 °C po dobu cca 12 min. a poté vyjmeme fazole.
- 7. V míse smícháme zakysanou smetanu, vejce, sůl, pepř a vznikne nám těsto, které vlijeme do formy.
- 8. Na vrch koláče poklademe chřest, posypeme sýrem a zapečeme v troubě na 180 °C po dobu cca 25 min.