Jarní zeleninový vývar s libečkem a kudlásky
Polévka ke snídani, obědu, svačině i večeři? Proč by ne, pokud máte chuť. Náš jarní zeleninový vývar je navíc velmi výživný, proto představuje jedno z nejlepších jídel, která si můžete dopřát. My jsme ho ještě obohatili velmi pestrou škálou zeleniny od kořenové přes květák a pórek až po hrášek. Místo nudliček v něm naberete lžičkou kudlásky, malé nočky z mouky, vejce, soli, pepře, muškátového oříšku a petržele. Doporučujeme vybírat zeleninu od vašich osvědčených farmářů, nebo si nechat poradit značkami kvality, jako je logo Klasa nacházející se na obalech. O to víc se pochutnáte.
TIP: Chcete-li výraznější chuť vývaru, restujte kořenovou zeleninu na másle. Navíc čistý vývar bez zeleniny můžete zamrazit. Využijete ho později např. do omáček nebo dalších polévek.
Ingredience
Zeleninový vývar
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření)
- 50 g řepíkatého celeru
- 50 g cibule
- 50 g pórku
- 10 g listové petržele
- 1 stroužek česneku
- 80 g květáku
- 100 g cukrového hrášku
- 50 g libečku
- sůl, pepř
Kudlásky
- 1 vejce
- 70 g polohrubé mouky
- 5 g listové petržele
- podle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup
- 1. Kořenovou zeleninu, cibuli a česnek oloupeme, umyjeme, vložíme do studené vody, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a sesbíráme vzniklou pěnu.
- 2. Přidáme divoké koření a vaříme cca 50 min. na mírném plameni.
- 3. Vývar přecedíme a nakrájíme kořenovou zeleninu.
- 4. Do vývaru přidáme pórek, květák, cukrový hrášek, libeček a provaříme cca 10 min.
- 5. Dochutíme solí a pepřem.
- 6. V misce rozmícháme mouku s rozšlehaným vejcem, solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasekanou petrželí.
- 7. Vypracujeme husté těsto, z něhož lžičkou vykrajujeme malé nočky a vkládáme do vroucí osolené vody.
- 8. Vaříme cca 5 min.